Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Vormen van huidkanker

7 september 2022
huidkanker vormen MediHealthGroup

Verschillende types huidkanker

Huidkanker komt voor op plekken die veel in de zon komen zoals: het gezicht, armen, benen, de romp en de handen. De meest voorkomede vormen zijn Basaalcelcarcinoom (BCC), Plaveiselcelcarcinoom (PCC) en Melanoom.

Verdachte plek Huidkanker

Basaalcelcarcinoom (BCC)

Ongeveer 70 procent van de gediagnostiseerde van huidkanker heeft de vorm basaalcelcarcinoom. Deze vorm wordt ontwikkeld door de cellen in de opperhuid. De vorm ontstaat omdat de cellen zich niet volledig ontwikkelen. Het kan herkend worden door een glanzend licht roze bultje. Dit bultje komt voornamelijk voor op lichaamsdelen die veel in de zon zijn geweest.

Dit type is het minst gevaarlijk. Er is namelijk een kleine kans op uitzaaiingen. Dit neemt niet weg dat het plekje wel behandeld moet worden. Zonder behandeling gaat namelijk het plekje niet uit zichzelf weer weg.

 

Plaveiselcelcarcinoom (PCC)

Ongeveer 20 procent van de mensen met huidkanker krijgt te maken met een plaveiselcelcarcinoom. Het kan herkend worden aan een huidkleurig tot rood knobbeltje met een ruwoppervlak. Ook dit knobbeltje komt voornamelijk voor op lichaamsdelen die veel in de zon zijn geweest. Vergeleken met een basaalcelcarcinoom kan deze vorm wel uitzaaien. Wanneer deze uitgroeit tot een grotere tumor, kan het drukken erop als pijnlijk worden ervaren. Belangrijk is daarom om bij herkenning contact op te nemen met de dermatoloog.

 

Melanoom

De overige gediagnostiseerde (wat ongeveer 10 procent is) heeft te maken met een melanoom. Deze vorm is de meest agressieve vorm van huidkanker. De vorm ontstaat vaak vanuit een moedervlek. Een moedervlek is opgebouwd uit verschillende pigmentcellen. Deze pigmentcellen kunnen op random plaatsen in de huid of slijmvliezen ongeremd gaan delen waardoor er een tumor ontstaat. Doordat er sprake is van wilde celdeling is de kans ook groter dat het melanoom gaat uitzaaien.

 

Meten is weten

Je kan dus concluderen dat je een groter risico loopt op huidkanker als jouw huid veel wordt blootgesteld aan zonlicht en jij jouw huid niet goed beschermd. Het is daarom voor mensen die veel aan zonlicht worden blootgesteld, of vroeger zijn blootgesteld om zich jaarlijks te laten controleren op verdachte plekjes die mogelijk kunnen duiden op huidkanker.

Beantwoord de NHG-gevalideerde vragenlijst en kom erachter of jij mogelijke risicofactoren hebt die de kans op huidkanker vergroten. Bij indicaties kan je direct een kosteloze afspraak boeken voor een huidonderzoek bij MediHealthGroup.

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen