Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor zoetstoffen

22 augustus 2022
light producten zoetstof allergie

Zoetstoffen waar komen ze in voor?

Zoetstoffen komen vooral voor in lightproducten, koeken en snoepjes. Ook voor zoetstoffen kan een persoon een overgevoeligheid voor creëren, het komt alleen nauwelijks tot bijna niet voor. Een zoetstof wordt vooral gebruikt voor smaak, kleur en houdbaarheid van een product. Niet alleen zoetstoffen zorgen voor de zoete smaak in producten ook suiker veroorzaakt een zoete smaak.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie salades.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van zoetstoffen?

Bij een gevoeligheid voor de categorie zoetstoffen, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaalde zoetstoffen. Er worden op 4 zoetstoffen getest waaronder:

1.Honingmengsel

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde zoetstoffen komt er IgG vrij. Het eiwit dat zich in die zoetstoffen bevind kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Wat wijst op een allergie.

Zoetstof allergie

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor zoetstoffen?

Klachten die vooral voorkomen zijn: buikpijn, hoofdpijn, maagklachten, opgeblazen gevoel en winderigheid.

Elk persoon met een zoetstofallergie heeft last van andere klachten, vandaar dat het iets moeilijks is om vast te stellen.

Kruisallergie

Er is verder niks bekend over een eventuele kruisallergie bij een zoetstofovergevoeligheid.

Essentiele voedingsstoffen in zoetstoffen

In zoetstoffen zitten geen essentiële voedingsstoffen. Zoetstoffen bestaan namelijk uit E-nummers.

Tips voor alternatieven!

Wanneer je zoetstoffen gaat vervangen moet je wel rekening houden dat het product ongezonder wordt. Je kan een zoetstof namelijk vervangen door suiker.

Beide stoffen zorgen namelijk voor een zoete smaak in een product.

 

Deel dit artikel

Relevante artikelen