Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Wat is een plaveiselcelcarcinoom

16 september 2022
Huidonderzoek MediHealthGroup

Je ontdekt een vreemd plekje op je huid en besluit om het te laten controleren. Tijdens het controleren vermoedt de huisarts dat het plekje een plaveiselcelcarcinoom is. Uiteraard is dit nieuws even schrikken. Meteen schieten er allerlei vragen door je hoofd zoals; wat is een plaveiscelcarcinoom, hoe herken je het, waar komt het plekje voornamelijk voor en wat zijn jouw vooruitzichten?

Kleine introductie van de plaveiscelcarcinoom

Allereerst de vraag beantwoorden: wat een plaveiscelcarcinoom nu? Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid. Het plekje ontstaat vooral op aan zonlicht blootgestelde delen van het lichaam. Je kan hierbij denken aan plekken zoals jouw gezicht, jouw hoofd en de bovenkant van je handen. Check daarom ook deze plekken regelmatig op vreemde plekjes die er eerst niet waren. Gelukkig is de kans op uitzaaiing bij een plaveiscelcarcinoom  vrijwel nihil.

Herkennen van basaalcelcarcinoom

Zoals eerder benoemd is het belangrijk om de lichaamsdelen die blootgesteld worden aan zonlicht regelmatig te controleren. Het is dan wel handig dat je een plaveiscelcarcinoom kan herkennen. Het herkennen van een plaveiselcelcarcinoom is helaas wat lastiger. Het plekje kan eruitzien als een bleekroze bultje dat ruw aanvoelt, waarbij soms in het midden van het bultje een wit schilferig plekje zit. Echter, kan het plekje er ook uitzien als een wondje of zweertje. Soms kan dit plekje makkelijker bloeden en wordt het plekje daarnaast langzaam groter en groter.

Wat is een plaveiselcelcarcinoom

Vervolgstappen van de behandeling

De huisarts zal het plekje waar jij bezorgd om bent allereerst controleren om te kijken of het kanker kan zijn. Als de arts het niet goed zelf kan beoordelen, zal hij jouw doorverwezen naar de dermatoloog. Deze kan ervoor kiezen om een huidstukje (biopt) af te nemen voor verder onderzoek in het laboratorium. Als het plekje foute boel blijkt te zijn, zal de dokter het plekje verwijderen door deze weg te snijden. In sommige gevallen kan er ook voor een andere behandelmethode gekozen worden, bijvoorbeeld bestraling van het plekje.

Kans op het krijgen van plaveiscelcarcinoom

Na het verwijderen van het plaveiselcelcarcinoom is de kans aanwezig dat je een zelfde soort plekje opnieuw ontwikkelt. Dit zou op dezelfde plek kunnen zijn, maar ook op een andere plek kan een plaveiscelcarcinoom gaan groeien. Het is daarom verstandig om eens in de 3-6 maanden te kijken of er geen onregelmatigheden op jouw huid te zien zijn die er eerst niet waren.

Mensen van oudere leeftijd die veel aan zonlicht zijn blootgesteld of mensen met een licht huidtype, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van een plaveiselcelcarcinoom. Ook zorgen erfelijke ziektes en andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Bowen voor een verhoogd risico op het ontwikkelen van een plaveiscelcarcinoom.

Meten is weten

Hoe eerder je huidkanker kan identificeren hoe beter de dokter het kan behandelen. Daarbij is het zo dat wanneer jij al eens eerder huidkanker hebt gehad, de kans groter is dat je het nogmaals ontwikkelt. Daarom is het voor deze mensen nog belangrijker om eens in de 3-6 maanden de huid te controleren op veranderingen.

Bij MediHealthGroup kan deze controle kosteloos uitgevoerd worden. Om erachter te komen of jij mogelijke risicofactoren hebt om de kans op huidkanker te vergroten beantwoord je onze NHG-gevalideerde vragenlijst. Mochten er indicaties zijn dan kan je direct een kosteloze afspraak boeken voor de scan van jouw eerste plekje bij MediHealthGroup.

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen