Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Stadia van huidkanker

16 september 2022
Stadia van huidkanker MediHealthGroup

Wanneer je een plekje op je huid herkent die niet normaal lijkt, lees ons andere artikel over het herkennen van dit soort plekjes, moet je deze laten controleren. Tijdens de controle zal er gekeken worden of het plekje er verdacht uitziet vervolgens zal er dan besloten worden of het plekje nader bekeken moet worden. Er kan dan een biopt genomen worden om te kijken of er kwade cellen in zitten. Aan de hand van dit onderzoek kan bepaald worden in welk stadia van huidkanker jij zit en hoe de verdere behandeling eruit zal zien.

Voorstadium van huidkanker

Wanneer je in het voorstadium van huidkanker zit, zijn er plekjes op de huid die nog geen huidkanker zijn, maar wel afwijkingen vertonen. De dokter noemt dit dan het voorstadium en dit houdt in dat de huid zonbeschadigingen vertoont. Plaveiselcelcarcinoom in hun voorstadium worden ook wel actinische keratose en de zieke van Bowen genoemd. In dit stadium is het belangrijk om het plekje in de gaten te houden. Let hierbij op verandering in grote, jeuk of kleur.

Huidkanker

Wanneer er wordt gediagnostiseerd dat je huidkanker hebt zal er gekeken worden naar welke vorm van huidkanker je hebt. Binnen de verschillende vormen van huidkanker wordt namelijk een apart stadium aangeduid. De verschillende vormen van huidkanker zijn:

 

En zeldzamere vormen van huidkanker:

 

Laatste stadium

Het laatste stadium waarin jij je kan verkeren is het stadium waarin de huidkanker is uitgezaaid. Bij huidkanker start de uitzaaiing bij de lymfeklieren die in de buurt van de tumor zitten. Vanaf de lymfeklieren kunnen de kankercellen gemakkelijk verspreiden door het gehele lichaam. Gelukkig komt het bijna nooit voor dat een basaalcelcarcinoom uitzaait. Waardoor je bij deze vorm van huidkanker gelukkig waarschijnlijk niet in dit stadium terecht zal komen.

Voorkom het laatste stadium

Huidkanker is goed te behandelen zolang je maar vroegtijdig het identificeert om te voorkomen dat je in het stadium van uitzaaiing terecht komt. Je loop vooral een groter risico op huidkanker als jouw huid veel wordt blootgesteld aan zonlicht en jij jouw huid niet goed beschermd. Het is daarom voor, mensen die veel aan zonlicht worden blootgesteld of vroeger veel zijn blootgesteld aan zonlicht, om zich jaarlijks te laten controleren op verdachte plekjes die mogelijk kunnen duiden op huidkanker en in welke mogelijk stadia van huidkanker dit plekje zit.

Gelukkig kan deze controle kosteloos uitgevoerd worden bij MediHealthGroup. Beantwoord de NHG-gevalideerde vragenlijst en kom erachter of jij mogelijke risicofactoren hebt die de kans op

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen