In 2020 overleden 18.411 vrouwen en 18.168 mannen aan hart- of vaatziekten. Hartproblemen zijn in sommige gevallen goed te herkennen door een hevige of stekende pijn op de borst. Helaas heeft men soms slechts vage klachten waardoor zij veel te laat handelen en langdurige en blijvende schade aan de gezondheid overhouden. In Nederland leven naar schatting 720.000 vrouwen en 785.000 mannen met hart- of vaatziekten.
Hart- en vaatonderzoek wordt door zijn ingrijpende aard vergoed vanuit de basisverzekering. Bij vroegtijdige achterhaling van de ziekte kan levensingrijpende schade voorkomen worden. Kies voor het meest complete vergoede hart- en vaatziekte onderzoek en ontvang een betrouwbare diagnose van de cardioloog.
Vele mensen zijn niet op de hoogte dat zij verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten. Hierdoor vraag MediHealthGroup aandacht voor hart- en vaatziekten om:
Er zijn verscheidene factoren die bepalen of u onder de risicogroep voor hart- en vaatziekte valt:
Uw levensstijl is een belangrijke pijler voor de bepaling of u binnen de risicogroep van hart- en vaatziekte valt:
Stress heeft een sterk negatieve invloed op de gesteldheid van uw lichaam
De aanwezigheid van COPD blijkt een belangrijke voorspeller te zijn voor het krijgen van een hart- en vaatziekte. Het risico op hart- en vaatziekten is dan bijna 2,5 keer zo hoog
Kies voor het meest complete vergoede hart- en vaatziekte onderzoek en laat jouw saturatie, bloeddruk en longfunctie meten. Daarnaast wordt er een ECG afgenomen om de meest betrouwbare diagnose te stellen. De onderzoeken zullen grondig beoordeeld worden door onze cardioloog.
Helaas zijn de meeste klachten van hart en vaatziekte vooral vage klachten die niet altijd serieus worden genomen. Deze klachten zijn bijvoorbeeld:
Extreme vermoeidheid ten opzichte van een tijd terug die soms gepaard gaat met duizeligheid
Een drukkende pijn op de borst die kan uitstralen naar de arm, schouder, kaak of maag.
Gevoel van kortademigheid, versnelde ademhaling, angstig en onrustig.
Gevoel van duizeligheid dat gepaard kan gaan met zweten en misselijkheid.
Indicator voor hart en vaatziektes
Een te hoog cholesterol is een belangrijke indicator voor risico op hart- en vaatziekte. Helaas wordt dit onderzoek niet vergoed door de zorgverzekeraar. Om uw hart- en vaatonderzoek completer te maken kan er een complementair cholesterolonderzoek uitgevoerd worden tijdens uw hart- en vaatziekte onderzoek.
Indicator voor hart en vaatziektes
Een te hoog cholesterol is een belangrijke indicator voor risico op hart- en vaatziekte. Helaas wordt dit onderzoek niet vergoed door de zorgverzekeraar. Om uw hart- en vaatonderzoek completer te maken kan er een complementair cholesterolonderzoek uitgevoerd worden tijdens uw hart- en vaatziekte onderzoek.
Indicator voor hart en vaatziektes
Hoge ontstekingswaarde is een indicator voor beschadigde bloedvaten en kan dus een goede indicator zijn voor hart- en vaatziekte. Helaas wordt dit onderzoek niet vergoed door de zorgverzekeraar. Maak uw hart- en vaatziekte onderzoek completer door het toevoegen van een ontstekingswaarde onderzoek en kom erachter of u risico loopt.
Het boeken van een hart- en vaatonderzoek bij MediHealthGroup gaat als volgt:
Vul het NHG gevalideerde vragenformulier in. Indien u indicaties heeft voor hart- en vaatziekte zal u een uitnodiging ontvangen voor een fysiek consult bij een praktijk bij u in de buurt.
Boek uw onderzoek
Naar aanleiding van uw uitslag, is het mogelijk om ofwel zelfstandig een consult in te boeken of samen met een receptioniste van MediHealthGroup.
Tijdens het boeken van een consult staan alle praktijken opgesomd en kan u zien welke dicht bij u in de buurt is!
Kom langs bij één van onze praktijken op de door u gekozen tijd. Tijdens de afspraak zal er een ECG worden afgenomen, dit is een hartfilmpje. Daarbij zal uw bloeddruk en saturatie opgemeten worden en zal een een spirometrietest uitgevoerd worden. De uitslagen hiervan zullen geanalyseerd worden door de cardioloog waaruit een advies volgt.
De cardioloog bekijkt het filmpje en de uitslag van de bloeddruk, saturatiemeting en longfunctiemeting en stelt op basis hiervan een advies op. Het advies zal je in een rapport ontvangen waarna je de juiste vervolgstappen kan nemen.
De cardioloog zal uw uitslag via een beveiligde e-mail opsturen. Dit duurt circa 3 werkdagen. Aan de hand van deze uitslag kan u de benodigde vervolgstappen nemen.
Helaas heeft iedereen de kans op het krijgen van hart- en vaatziekte. Voor de een is de kans net wat groter dan de andere. De een heeft namelijk meer risicofactoren dan de ander voor het krijgen van hart en vaatziekten. Kom erachter wat de risicofactoren zijn en verlaag jouw risico op hart- en vaatziekten.
Allereerst kan er onderscheid gemaakt worden tussen risicofactoren waar jij invloed op hebt, denk hierbij aan het implementeren van een gezonde levensstijl. Echter zijn er ook factoren waarop je geen invloed hebt.
Wanneer je inzichtelijk wil krijgen of er iets mankeert aan jouw hart of vaten, wordt er vaak een hartfilmpje gemaakt. Zo’n hartfilmpje wordt in vaktaal ookwel een ECG genoemd. Je vraagt je misschien af: wat is een hartfilmpje (ECG) nu eigenlijk en hoe wordt zo’n onderzoek precies uitgevoerd?
Wanneer je pijn heb aan jouw borst zal de arts als eerst een hartfilmpje willen maken. Dit komt omdat het filmpje snel is gemaakt en daarnaast pijnloos is. Een hartfilmpje registreert de elektrisch signalen van het hart en brengt deze in kaart op een grafiek.
Wanneer je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten zijn er verschillende hart- en vaatkwalen waaraan je zou kunnen lijden. Belangrijk is om vroegtijdig te achterhalen dat een van die hart- of vaatproblemen optreed.
Een van de meest voorkomende problemen waar iemand met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten tegenaan zou kunnen lopen, is een beroerte. Uiterst belangrijk om te herkennen wanneer je een beroerte hebt.