Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Verlaag jouw risico op hart- en vaatziekten

21 september 2022
Risico verlagen van de kans op hart- en vaatziekten

Helaas heeft iedereen de kans op het krijgen van hart- en vaatziekte. Voor de een is de kans net wat groter dan de andere. De een heeft namelijk meer risicofactoren dan de ander voor het krijgen van hart en vaatziekten. Kom erachter wat de risicofactoren zijn en verlaag jouw risico op hart- en vaatziekten.

Onderscheid tussen risicofactoren

Allereerst kan er onderscheid gemaakt worden tussen risicofactoren waar jij invloed op hebt, denk hierbij aan het implementeren van een gezonde levensstijl. Echter zijn er ook factoren waarop je geen invloed hebt.

Beïnvloedbare factoren

Te beginnen bij de factoren waar jij wel invloed op hebt. Allereerst verhoogt roken het risico op het krijgen van hart en vaatziekten. Daarbij zorgt het drinken van alcohol voor een verhoogde kans. Wanneer je overgewicht hebt loop je ook meer risico. Vaak gaat het hebben van overgewicht gepaard met het lijden aan diabetes, het hebben van een te hoog cholesterol en het hebben van een hoge bloeddruk. Al deze factoren zorgen op hun beurt er weer voor dat je meer risico loopt. Wat dus belangrijk is, is om op een gezond gewicht te blijven en een gezonde levensstijl te hebben. Voldoende beweging en veel groente en fruit kunnen een essentiële bijdragen leveren.

Niet beïnvloedbare factoren

Ondanks het hebben van een gezonde levensstijl hebben sommige mensen alsnog een verhoogde kans. Mannen hebben namelijk meer risico dan vrouwen op het krijgen van hart- en vaatziekten. Daarbij speelt je leeftijd ook een grote rol. Hoe ouder je wordt hoe vatbaarder je bent voor hart- en  vaatziekten. Daarnaast zou het ook nog zo kunnen zijn dat hart- en vaatziekten veel in de familie voorkomen. Dan speelt erfelijkheid als risicofactor.

Risico verlagen van de kans op hart- en vaatziekten MediHealthGroup

Meten is weten

Om erachter te komen of je verhoogd risico hebt en zou moeten starten met een behandeling is het belangrijk om de functies van jouw hart in kaart te brengen. Dit kan je doen door middel van het laten uitvoeren van een ECG. Daarbij is het belangrijk om jouw 24 uur hartritme te meten om niet alleen inzicht te krijgen op een moment opname. Als laatste is het belangrijk om jouw bloeddruk te meten.

Gelukkig kan dit, indien er sprake is van indicaties op een verhoogd risico, volledig gratis gedaan worden bij MediHealthGroup. Vul de NHG gevalideerde vragenlijst in en boek direct jouw gratis afspraak voor een hart- en vaatziekten onderzoek.

Ontdek de voordelen van een hart- en vaatonderzoek!

Ontdek alle voordelen van het boeken van een hart- en vaatonderzoek bij MediHealthGroup en boek kosteloos jouw eerste afspraak!

  • Voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen
  • Door de cardioloog gepersonaliseerd rapportage
  • Kosteloos onderzoek vergoed vanuit de basisverzekering
Boek jouw afspraak!
Deel dit artikel

Relevante artikelen