Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Herkennen van een beroerte

21 september 2022
Herkennen van een beroerte MediHealthGroup

Wanneer je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten zijn er verschillende hart- en vaatkwalen waaraan je zou kunnen lijden. Belangrijk is om vroegtijdig te achterhalen dat een van die hart- of vaatproblemen optreed. Een van de meest voorkomende problemen waar iemand met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten tegenaan zou kunnen lopen, is een beroerte. Uiterst belangrijk om te herkennen wanneer je een beroerte hebt.

Soorten beroertes

Allereerst een kleine uitleg van wat een beroerte precies is. Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en hersenbloeding en ontstaat wanneer er iets misgaat in de bloedvaten in de hersenen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er een propje in dat bloedvat zit. Dit kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat er geen nieuw bloed naar de hersenen stroomt. In bloed zit zuurstof en voeding, als dat bloed dus niet bij de hersenen komt zal er een zuurstof- en voedingstekort ontstaan in dat deel van de hersenen.

Soorten beroertes

  • Een TIA is een stolsel die enkel een bloedvat in de hersenen kort afsluit.
  • Een herseninfarct is een stolsel die een bloedvat in de hersenen afsluit, maar niet vanzelf weer loskomt.
  • Een hersenbloeding is een bloedvat die is opengescheurd in de hersenen

 

Herkennen van een beroerte MediHealthGroup

Herkennen van een beroerte

Een beroerte kan je goed herkennen. De 3 meest voorkomende signalen die aangeven dat iemand een beroerte heeft zijn:

  • Het hebben van een scheve mond;
  • Verwarde spraak of gemompel;
  • Een lamme arm krijgen.

 

Ingrijpen bij een beroerte

Het is uiterst belangrijk om meteen contact op te nemen met 112 wanneer iemand een beroerte heeft. Dit komt omdat de snelle behandeling grote invloed heeft op het herstel na een beroerte. De gevolgen van een beroerte kunnen enorm verschillen. Dit omdat je verschillende delen in de hersenen hebt die allemaal verantwoordelijk zijn voor iets anders. Zo heb je een beweeg, spraak, voel en nadenk gedeelte. De grootste revalidatie na het hebben van een beroerte vindt plaats in de eerste paar weken na de beroerte.

Er zijn verschillende oorzaken voor een hersenbloeding, TIA en herseninfarct. Lees hier meer over de verschillende oorzaken.

Meten is weten

Om erachter te komen of je verhoogd risico hebt op het krijgen van een beroerte, kan je dit doen door verschillende onderzoeken uit te voeren. Denk hierbij aan hart- en vaatonderzoek waar er een ECG wordt uitgevoerd, 24 uur hartritme wordt gemeten en jouw bloeddruk in kaart wordt gebracht.

Gelukkig kan dit, indien er sprake is van indicaties op een verhoogd risico, volledig gratis gedaan worden bij MediHealthGroup. Vul de NHG gevalideerde vragenlijst in en boek direct jouw gratis afspraak voor een hart- en vaatziekten onderzoek.

Ontdek de voordelen van een hart- en vaatonderzoek!

Ontdek alle voordelen van het boeken van een hart- en vaatonderzoek bij MediHealthGroup en boek kosteloos jouw eerste afspraak!

  • Voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen
  • Door de cardioloog gepersonaliseerd rapportage
  • Kosteloos onderzoek vergoed vanuit de basisverzekering
Boek jouw afspraak!
Deel dit artikel

Relevante artikelen