Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Wat is een hartfilmpje (ECG)

21 september 2022
Wat is een hartfilmpje (ECG) MediHealthGroup

Wanneer je inzichtelijk wil krijgen of er iets mankeert aan jouw hart of vaten, wordt er vaak een hartfilmpje gemaakt. Zo’n hartfilmpje wordt in vaktaal ookwel een ECG genoemd. Je vraagt je misschien af: wat is een hartfilmpje (ECG) nu eigenlijk en hoe wordt zo’n onderzoek precies uitgevoerd?

Wanneer een hartfilmpje (ECG)

Wanneer je pijn heb aan jouw borst zal de arts als eerst een hartfilmpje willen maken. Dit komt omdat het filmpje snel is gemaakt en daarnaast pijnloos is. Een hartfilmpje registreert de elektrisch signalen van het hart en brengt deze in kaart op een grafiek.

Op het eerste gezicht ziet zo’n hartfilmpje er misschien een beetje vreemd uit. Je ziet allemaal pieken en dalen. Deze pieken en dalen weergeven de verschillende fases van jouw hartslag. De arts geeft de verschillende pieken en dalen aan met letters. Zo heb je in een ECG de letter P, Q, R, S en T.

Wat te zien op een hartfilmpje (ECG)

De letter P wordt weergeven als de P-top en staat voor het samentrekken van de boezems. Vlak na dit moment zal de lijn van het filmpje plat zijn. Dit komt omdat de elektrische signalen na de P-top worden vastgehouden.

De letters Q, R, en S vormen samen het Qrs-complex. Dit complex weergeeft het samentrekken van de hartkamer. Dit complex vorm een grote piek.

De T-top komt na het QRS-complex en is een kleine piek die het ontspannen van de hartspier weergeeft. Na deze top zal de hartslag opnieuw beginnen. En zal je weer de P-top als eerste zien in de grafiek.

Door het lezen van een ECG zou de arts verschillende conclusies kunnen trekken:

  • je hartritme niet normaal is
  • dat je een hartinfarct doormaakt
  • je eerder een hartinfarct hebt gehad
  • je hart groter is dan normaal
  • je hart op dat moment niet voldoende zuurstof krijgt

Nog specifieker, zou de arts wanneer er een verhoging zit tussen de S-top en de T-golf kunnen concluderen dat je een hartinfarct hebt.

Wat is een hartfilmpje (ECG) MediHealthGroup

Meten is weten

Zoals eerder vermeld is het maken van een hartfilmpje een eenvoudig onderzoek die risico- en pijnloos is. Het afnemen van zo’n onderzoek duurt circa vijf minuten. Er zullen namelijk 10 elektroden op jouw huid geplakt worden. Deze vangen elektrische signalen op van het hart. De elektroden worden op de polsen, enkels en borst bevestigd worden. Vervolgens worden deze weer met een ECG apparaat verbonden zodat het ritme gemeten kan worden.

De ECG meet een moment opname. Soms kan er dan al een aanwijzing zijn dat er iets mis is met je hart. Om hartritmestoornissen te kunnen registreren zal er ook een 24 uren hartritme gemeten worden om niet alleen inzicht te krijgen op een moment opname. Als laatste is het belangrijk om jouw bloeddruk te meten.

Gelukkig kan dit, indien er sprake is van indicaties op een verhoogd risico, volledig gratis gedaan worden bij MediHealthGroup. Vul de NHG gevalideerde vragenlijst in en boek direct jouw gratis afspraak voor een hart- en vaatziekten onderzoek.

Ontdek de voordelen van een hart- en vaatonderzoek!

Ontdek alle voordelen van het boeken van een hart- en vaatonderzoek bij MediHealthGroup en boek kosteloos jouw eerste afspraak!

  • Voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen
  • Door de cardioloog gepersonaliseerd rapportage
  • Kosteloos onderzoek vergoed vanuit de basisverzekering
Boek jouw afspraak!
Deel dit artikel

Relevante artikelen