Bij maar liefst 52% van de mensen waarbij kanker wordt gediagnostiseerd, wordt de diagnose huidkanker gegeven. Alleen al in 2021 bedroeg dit 82.800 mensen. Dit aantal zal de komende jaren flink stijgen. Zodra zonlicht op de huid komt, ontstaat er een ontstekingsreactie dat zorgt voor beschadiging aan de huidcellen. Ook het erfelijk materiaal (DNA) in de huidcellen speelt een rol bij de vorming van huidkanker. Hierdoor vormt huidkanker zich gemiddeld pas na 30 jaar.
Huidkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker die ingrijpende gevolgen kan hebben indien niet op tijd behandeld wordt. Door de hevige gevolgen van het missen van een melanoom wordt een huidonderzoek vergoed vanuit de basisverzekering. Door in zo'n vroeg mogelijk stadium te achterhalen of dat vreemde plekje een indicatie van huidkanker is kan levensingrijpende schade voorkomen worden. Kies voor een huidcontrole van een dermatoloog om de meest betrouwbare diagnose te krijgen.
Vele mensen zijn niet op de hoogte dat zij een verdacht plekje hebben of risico lopen op het krijgen van verdachte plekjes. Hierdoor vraag MediHealthGroup aandacht voor huidkanker om:
10,9% van diagnostiseringsfouten door de huisartsen komen door misidentificatie van huidkanker. Een dermatoloog is gespecialiseerd in het herkennen van verdachte plekjes en zal daarom ook minder snel een diagnostiseringsfout maken ten opzichte van een huisarts.
Bij twijfel zal de huisarts een doorverwijzing geven naar de dermatoloog. 85% van deze doorverwijzingen zijn onterecht, wat zorgt voor lange wachtrijen bij de dermatoloog. Snelheid essentieel. Bij de doorverwijzing van MediHealthGroup krijgt men voorrang indien nodig.
Bij periodieke controle van een huidscan wordt er vanaf dezelfde afstand en met hetzelfde licht een close-up scan gemaakt waardoor enige wijzigingen van een plekje direct geconstateerd kunnen worden. Wijzigende plekjes zijn de grootste indicator van huidkanker en dus een belangrijk meet middel.
Bij risicofactoren aan huidkanker denkt men veelal aan het te weinig insmeren met zonnebrand. Echter, er zijn nog veel meer belangrijke risicofactoren die in acht gehouden moeten worden.
Bij overmatige blootstelling aan de zon loopt et verhoogd risico op huidkanker. Mensen met die een beroep buiten beoefenen hebben tot 5 keer meer kans op het krijgen van huidkanker.
Wanneer men veel moedervlekken op de huid heeft loopt men een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker. Daarbij zijn moedervlekken met een grote afmeting ook een belangrijke risicofactor.
Wanneer men veel kankerpatiënten in nabije familie heeft, wordt gesproken van een genetische aanleg voor kanker. Ook dan heeft u een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker.
Mensen met een lichte huid hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker. Dit komt omdat men sneller vatbaar is voor verbranden en hiermee het DNA in de huidcellen wordt aangetast.
Bij MediHealthGroup wordt er gebruik gemaakt van een multidisciplinaire samenwerking. Hiermee bent u verzekerd dat er naar de resultaten van uw onderzoek wordt gekeken door de juiste specialist.
Het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup gaat als volgt:
Vul het NHG gevalideerde vragenformulier in. Indien u indicaties heeft voor zal u een uitnodiging ontvangen voor een fysiek consult bij een praktijk bij u in de buurt.
Naar aanleiding van uw uitslag, is het mogelijk om ofwel zelfstandig een consult in te boeken of samen met een receptioniste van MediHealthGroup.
Tijdens het boeken van een consult staan alle praktijken opgesomd en kan u zien welke dicht bij u in de buurt is!
Kom langs bij één van onze praktijken op de door u gekozen tijd. Tijdens de afspraak zullen de door u aangegeven verdachte plekjes gescand worden. Er zal zowel een scan van ver weg als dichtbij gemaakt worden.
Het eerste verdachte plekje waar een scan van wordt gemaakt, zal worden vergoed door uw zorgverzekering. Indien er meerdere plekjes gescand moeten worden, kost dit per plekje €27,50.
Dit kan ter plekke worden bijgeboekt en via pin betaald worden.
De dermatoloog zal de opgestuurde foto’s grondig bekijken en aan de hand hiervan een advies voorschrijven. Het advies kan als volgt luiden:
-> Er is niks aan de hand, maar houd het plekje wel in de gaten, boek alvast een herhaalafspraak;
-> Het plekje ziet er verdacht uit, het is verstandig om er nader onderzoek naar te laten doen;
-> Het plekje is foute boel. Maak een afspraak bij de dermatoloog of huisarts om het plekje te laten verwijderen.
De dermatoloog zal uw uitslag via een beveiligde e-mail opsturen dit kan circa 3 werkdagen duren. Aan de hand van deze uitslag kan je de benodigde vervolgstappen nemen zoals een afspraak maken bij de dermatoloog.
Wanneer je een plekje op je huid herkent die niet normaal lijkt, lees ons andere artikel over het herkennen van dit soort plekjes, moet je deze laten controleren.
Aan de hand van onderzoek kan bepaald worden in welk stadia van huidkanker jij zit en hoe de verdere behandeling eruit zal zien.
UV straling is onder andere te vinden in zonlicht. Teveel UV straling kan een oorzaak zijn van huidkanker.
Bij verbranding is er een stukje DNA beschadigd maar deze schade kan het lichaam vaak zelf weer repareren.
Huidkanker komt voor op plekken die veel in de zon komen zoals: het gezicht, armen, benen, de romp en de handen.
De meest voorkomede vormen zijn Basaalcelcarcinoom (BCC), Plaveiselcelcarcinoom (PCC) en Melanoom.