Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor melkproducten

22 augustus 2022
melkallergie

Koemelkallergie bij kinderen tot 1 jaar oud

Het percentage van een koemelkallergie bij kinderen tot 1 jaar is 2 tot 3 procent. Hierbij mag een koemelk allergie niet in verwarring worden gebracht met een lactose-intolerantie. Het verschil zit hem in dat bij een intolerantie er tekort is aan en enzym. Bij een allergie is er een overgevoeligheid voor een allergeen.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie melkproducten.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van melkproducten?

Bij een gevoeligheid voor de categorie melkproducten, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaalde melkproducten. Er worden op 11 melkproducten getest waaronder:

1. Geitenmelk
2. Koemelk
3. Ricotta

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde melkproducten komt er IgG vrij. Het eiwit dat zich in die melkproducten bevind kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Wat wijst op een allergie.

Koemelkallergie

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor melkproducten?

Klachten die vooral voorkomen zijn: jeuk, huiduitslag, benauwd zijn, diarree, maagklachten en een prikkelend gevoel in de mond. In het ergste geval kan er ook anafylaxie optreden.

Anafylaxie geeft anafylactische symptomen het is een zeer ernstige respons van het immuunsysteem op bepaalde lichaamsvreemde stoffen. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn als er niks aan wordt gedaan. Uiteindelijk wordt bij deze shock je luchtwegen vernauwd en daalt de bloeddruk drastisch.

De meeste mensen die last hebben van een koemelkallergie hebben last van 2 of meer bovenstaande symptomen.

Kruisallergie

Een eventuele kruisallergie dan kan optreden is voor andere soorten melk zoals: rundvlees- , geit- en paardenmelk. Dit komt omdat het lichaam een allergische reactie geeft op de eiwitstructuur die zich bevindt in koemelk. Het lichaam kan deze eiwitstructuren moeilijk onderscheiden. Het lichaam zal dus ook een allergische reactie geven op eiwitstructuren die lijken op de eiwitstructuur van koemelk.

Essentiele voedingsstoffen in koemelk

Als er sprake is van een koemelkallergie, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist. Zuivel zit namelijk in de schijf van 5, als 1 aparte schijf.  In koemelk zitten voedingsstoffen zoals:

  • Vitamine B2
  • Vitamine B12
  • Calcium
  • Eiwitten
  • Mineralen

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven, om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

  • Vervang door sojamelk
  • Vervang door amandelmelk
  • Vervang door havermelk
  • Vervang door kokosmelk

amandelmelk vervanging

Deel dit artikel

Relevante artikelen