Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Wat is een melanoom

19 september 2022
Wat is een melanoom MediHealthGroup

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van een melanoom. Het is een plekje op de huid die niet oké is. Bij een melanoom zit er een kwaadaardige tumor in de huid. Het plekje moet snel behandeld worden omdat je gevaar loopt dat de kanker gaat uitzaaien. Het is daarom uiterst belangrijk om de plekjes op de huid goed in de gaten te houden zodat je vroegtijdig jouw behandeling kan starten. Verstandig is om zoveel mogelijk af te weten van de melanoom zodat je doorhebt dat je er een hebt. Want wat is nu eigenlijk een melanoom, hoe ziet deze eruit waar komt deze voornamelijk voor en wat zullen jouw vooruitzichten zijn?

Kleine introductie van een melanoom

Een melanoom ontstaat uit pigmentcellen van jouw huid: melanocyten. Er zij verschillende vormen, maar de meest voorkomende is een oppervlakkige spreidende melanoom. Die vaak niet diep in de huid groeit.

Wanneer je probeert te herkennen of je een melanoom hebt dan is het belangrijk de vlekjes op jouw huid of jouw moedervlekken in de gaten te houden aangezien deze dan veranderen van vorm of grootte. Je kan hiervoor de ABCDE-methode toepassen.

Herkennen van melanoom

Een melanoom komt vooral voor bij plekken die veel in zon komen, maar deze kan ook op plekken voorkomen die niet in de zon komen. Een melanoom is te herkennen aan een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op de huid die plotseling snel groeit. Deze plek kan in de eerste instantie iets weghebben van een moedervlek. Echter, valt deze vaak op door de snelle groei, grillige vorm en kleur. Een melanoom kan ook ontstaan uit een moedervlek die je al een tijd hebt. Deze kan groeien, jeuken en soms zelfs bloeden. Een andere vorm is een amelanotische melanoom. Deze heeft een wit-rozige kleur.

Je loopt vooral risico op een melanoom wanneer je op jonge leeftijd veel aan de zon bent blootgesteld bent, een lichte huid hebt of veel bent verbrand. Daarbij loop je een groter risico op het krijgen van een melanoom als je veel moedervlekken hebt, of wanneer je een aangeboren moedervlek hebt die groet is dan 20 cm. Mocht je al eens eerder huidkanker hebben gehad of een voorstadium ervan, loop je meer risico. Vervolgens zijn er ook nog mensen die een erfelijke aanleg hebben voor een melanoom.

Wat is een melanoom

Vervolgstappen van de behandeling

Wanneer blijkt dat jij een melanoom hebt, moet je oppassen dat deze niet gaat uitzaaien. Een melanoom zaait namelijk sneller uit dan andere vormen van huidkanker doordat deze vorm van huidkanker een stuk agressiever is. Over het algemeen zal de melanoom eerst naar de lymfeklieren uitzaaien. Daarna zal de melanoom naar andere organen kunnen uitzaaien of naar andere plekken op jouw huid.

Wanneer de huisarts vermoed dat je een melanoom hebt zal er voor de zekerheid biopt worden afgenomen. Het plekje plus 2 millimeter om het plekje heen zal volledig weggehaald worden. De cellen van dit plekje zullen onderzocht worden om er achter te komen of het plekje goed- of kwaadaardig is. Soms zal er naast een biopt andere onderzoeken verricht worden. Zoals een schildwachtklierprocedure, echografie en punctie, of een CT-scan of  PET-CT-scan.

Een melanoom kan op verschillende manieren behandeld worden. De meest voorkomende behandelmethode is een operatie. Wanneer er al sprake is van uitzaaiing kan er een immunotherapie of doelgerichte therapie gestart worden. Helaas kan je blijvende schade houden van jouw behandeling. Zo kan je littekens overhouden aan de operatie, lymfeoedeem of vermoeid blijven.

Meten is weten

Huidkanker is goed te behandelen zolang je maar vroegtijdig het identificeert om te voorkomen dat je in het stadium van uitzaaiing terecht komt.

Gelukkig kan deze controle kosteloos uitgevoerd worden bij MediHealthGroup. Beantwoord de NHG-gevalideerde vragenlijst en kom erachter of jij mogelijke risicofactoren hebt die de kans op huidkanker vergroten. Bij indicaties kan je direct een kosteloze afspraak boeken voor de scan van jouw eerste plekje bij MediHealthGroup

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen