Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Wat is een basaalcelcarcinoom

16 september 2022
huidonderzoek MediHealthGroup

Je ziet een vreemd plekje op de huid en kiest ervoor om deze toch even te laten checken. Na het laten controleren vertelt de dokter jouw dat het plekje een basaalcelcarcinoom is, maar wat is nou een basaalcelcarcinoom, hoe ziet deze eruit, waar komt deze voornamelijk voor en wat zullen jouw vooruitzichten zijn?

Kleine introductie van de basaalcelcarcinoom

Een basaalcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid die voornamelijk op plekken voorkomt die veel in de zon zijn geweest. Denk hierbij aan jouw gezicht, handen en onderarmen. Een basaalcelcarcinoom is een plekje die niet snel groeit waardoor de kans op uitzaaiing waanzinnig klein is.

Herkennen van basaalcelcarcinoom

Allereerst een kleine uitleg hoe je een basaalcelcarcinoom zou kunnen herkennen. Het lastige aan het herkennen van een basaalcelcarcinoom is dat deze in verschillende vormen kan voorkomen. In het begin kan het plekje lijken op een knobbeltje vor zweertje. Je zou het daardoor kunnen verwarren voor een eczeemplekje of een schimmel. In sommige gevallen ziet het plekje er juist uit als een moedervlek.

De dokter zal het plekje allereerst bekijken om in te schatten of het plekje misschien kanker zou kunnen zijn. Wanneer de dokter het moeilijk kan inschatten, zal hij jou doorsturen naar een dermatoloog. Deze zou ervoor kunnen kiezen om een klein stukje weg te snijden, een biopsie, en deze door het laboratorium te laten onderzoeken.

Basaalcelcarcinoom MediHealthGroup

Vervolgstappen van de behandeling

Allereerst zal de huisarts proberen het plekje te verwijderen door het weg te snijden. Mocht dit niet de meest geschikte behandelmethode zijn, kan de dokter ervoor kiezen om het plekje te bestralen of te behandelen met een chemo crème. Na de behandeling zou het voor kunnen komen dat het plekje op dezelfde of andere plek terug groeit. Het is daarom uiterst belangrijk om iedere 3 tot 6 maanden jouw huid goed in de gaten te houden.

Kans op het krijgen van basaalcelcarcinoom

Mensen die ouder dan 60 jaar zijn hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een basaalcelcarcinoom. Daarbij heb je verhoogde risicofactoren wanneer je een hele lichte of rossige huid hebt of vroeger veel bent blootgesteld aan stralingen. Ook zou je de erfelijke aandoening Basaal Cel Naevus Syndroom kunnen hebben. Dan is de kans op het krijgen van basaalcelcarcinoom ook verhoogd.

Meten is weten

Huidkanker is goed te behandelen zolang je maar vroegtijdig het identificeert om te voorkomen dat je in het stadium van uitzaaiing terecht komt. De kans op het opnieuw krijgen van huidkanker als je het al eerder hebt gehad is groot. Het is daarom voor deze mensen nog belangrijk om zich iedere 3 tot 6 maanden te laten controleren op verdachte plekjes die mogelijk kunnen duiden op huidkanker.

Gelukkig kan deze controle kosteloos uitgevoerd worden bij MediHealthGroup. Beantwoord de NHG-gevalideerde vragenlijst en kom erachter of jij mogelijke risicofactoren hebt die de kans op huidkanker vergroten. Bij indicaties kan je direct een kosteloze afspraak boeken voor de scan van jouw eerste plekje bij MediHealthGroup

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen