Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Risico hart- en vaatziekten door verschillende factoren

3 oktober 2022
risico's hart en vaatziekten

Risico’s op hart- en vaatziektes

Hart- en vaatziekten 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Deze aandoening heeft verschillende oorzaken. Er zijn symptomen die kunnen wijzen op een hart- en vaatziekte dit zijn symptomen zoals: regelmatig last hebben van hartkloppingen, hartoverslagen, pijn op de borst, vermoeidheid en snel buitenadem. Dit zijn symptomen die iedereen wel eens heeft mits dit vaker of regelmatig voorkomt is raden wij aan om je te even te laten controleren.

Als jouw auto om de tijd een APK nodig heeft waarom een mens dan niet?

Erfelijke en externe oorzaken

Wanneer je kijkt naar de oorzaken kunnen er twee vormen worden onderscheiden: erfelijke en externe oorzaken. Bij erfelijk oorzaken kan je denken aan: erfelijke aanleg, geslacht en aan de bouw van het hart.

Bij externe factoren kan je denken aan: roken, het hebben van overgewicht, ongezonde voeding, te weinig bewegen en een te hoge bloeddruk.

Wat kan je doen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen?

Aan de erfelijke factoren kan niet heel veel aan gedaan worden. Wel kan je om de zoveel tijd een ECG laten uitvoeren om op de hoogte te blijven van jouw gezondheid. Ook kan je regelmatig je cholesterolgehaltes en de bloeddruk laten meten.

Voor de externe factoren  kan je zelf wel wat doen om het risico op hart en vaatziekte te verlagen. Dit kan in de vorm van: gezond eten, veel bewegen, stoppen met roken en de bloeddruk regelmatig te laten testen.

Verder zijn er ook medicijnen die het risico kunnen verlagen.

Door het maken van een afspraak bij MediHealthGroup voor een cholesterol of een hart en vaatziekte onderzoek of een ECG onderzoek ondervind je vele voordelen. Geen maandenlange wachtlijsten voordat het onderzoek kan plaatsvinden. Vroegtijdig opsporing en behandeling van een verhoogd cholesterol remt het dichtslippen van de aderen. Bekijk alle voordelen van het boeken van een cholesterolonderzoek afspraak voor slechts €34,50 bij MediHealthGroup.

Deel dit artikel

Relevante artikelen