Weten of jij in aanmerking komt voor een kosteloos huidonderzoek?

Start met preventief gratis lichaamsonderzoeken en achterhaal de invloed op jouw vitaliteit

Doe hier de test
Ster in preventieve zorg
Ma t/m vr voor 17:00 besteld, dezelfde dag nog verwerkt

Cholesterol onderzoek

Ongeveer 25 procent van de Nederlandse bevolking in de leeftijd categorie van 30 t/m 70 jaar heeft een te hoog cholesterol. Als er sprake is van een te hoge cholesterolwaarde merk je daar in het dagelijks leven niet veel van, maar op lange termijn kan dit zorgen voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterol wordt daarom niet gezien als ziekte.

Cholesterol onderzoek met één druppeltje bloed

Als jouw cholesterol jarenlang te hoog is, kan het in de wand van jouw bloedvaten ophopen. Dit kan tot vervelende lichamelijke problemen leiden zoals angina pectoris (pijn op de borst), nierschade, een hartinfarct of een beroerte. Doorgaans verslechterd de gezondheid bij het hebben van een te hoog cholesterol. Maak een afspraak voor slechts €34,50 bij MediHealthGroup om jouw cholesterol in kaart te brengen.

Maak direct een afspraak
Cholesterol onderzoek MediHealthGroup
Cholesterol en medicijnen

Meting van cholesterol

Het meten van de cholesterol gebeurt via een bloedprikje gedaan, waar je voor je afspraak nuchter moet zijn. De controle vindt bij voorkeur plaats na een periode waarin jij je normale eetgewoonten hebt aangehouden en op een moment dat je lichaamsgewicht stabiel is. Onze apparatuur meet de totaalcholesterol, lipoproteïnecholesterol met hoge dichtheid (HDL), lipoproteïnecholesterol met lage dichtheid (LDL), triglyceriden (Trig), niet-HDL en Chol/HDL-ratio in volbloed, serum en plasma. Behoor je niet tot een risicogroep, is een meting pas nodig vanaf 50 jaar, om de vijf jaar en vanaf 65 jaar, elk jaar. 

 

CHolesterol verlagen met medicijnen MediHealthGroup

Cholesterol verlagen

Cholesterol is voornamelijk verhoogd wanneer iemand rookt, een hoge bloeddruk, diabetes (suikerziekte), nierschade of reuma heeft. Daarbij kan te weinig bewegen, ongezond eten, overgewicht hebben of lijden aan veel stress de kans verhogen. Het aannemen van een gezonde levensstijl kan al cholesterolverlagend werken. Soms kan de dokter ervoor kiezen jou medicijnen voor te schrijven. Er is verschillende medicatie voor het verlagen van jouw cholesterol, bekijk hier welke soorten medicijnen er zijn om cholesterol te verlagen en bepaal samen met jouw huisarts welke medicatie geschikt is voor jou. Het nadeel van de meeste cholesterolverlagers is dat een veel voorkomende bijwerking spierpijn is.

Voordelen van het cholesterol onderzoek

Door het maken van een afspraak bij MediHealthGroup voor een cholesterol onderzoek ondervind je vele voordelen. Geen maandenlange wachtlijsten voordat het onderzoek kan plaatsvinden. Vroegtijdig opsporing en behandeling van een verhoogd cholesterol remt het dichtslippen van de aderen. Bekijk alle voordelen van het boeken van een cholesterolonderzoek afspraak voor slechts €34,50 bij MediHealthGroup.

  • Boek een afspraak een half uur van te voren
  • Krijg binnen een half uur jouw cholesterolwaardes opgestuurd
  • Gevestigd door heel Nederland

Start direct jouw E-check

Waarom een cholesterol onderzoek?

Ongezonde levensstijl

Ik rook en drink veel en beweeg daarbij vrij weinig in het dagelijkse leven.

Erfelijkheid MediHealthGroup

Aanleg

Ik heb aanleg voor hoog cholesterol. Mijn lichaam maakt zelf namelijk veel cholesterol aan.

Leeftijd MediHealthGroup

Genetisch

In mijn familie komt een hoog cholesterol veel voor waardoor ik een erfelijk hoog cholesterol heb.

Ongezonde levensstijl MediHealthGroup

Ongezonde voeding

Ik eet veel ongezond eten waar veel suiker en verzadigde vetten in zitten. Daarbij eet ik weinig groente, fruit en volkoren producten.

Procedure

1 Boek een afspraak

Boek voor slechts €34,50 een afspraak bij één van onze praktijken bij jou in de buurt. Betalingen vinden binnen de praktijk plaats.

Tijdens het boeken van de afspraak staan alle praktijken opgesomd en kan je zien welke dicht bij jou in de buurt is!

2 Beantwoord de benodigde vragen

Tijdens het boeken van de afspraak zijn er een aantal vragen die beantwoord moeten worden.

 

3 Bezoek onze praktijk

Kom langs bij één van onze praktijken op de door jouw gekozen tijd.

Tijdens de afspraak zal er via een vingerprikje een aantal druppels bloed worden afgenomen. Deze zullen geanalyseerd worden om je cholesterolwaardes te bepalen.

4 Laat je adviseren door de arts

Je ontvangt de uitslag van de test via een beveiligde e-mail.

Hierna kan je deze uitslag met jouw huisarts bespreken om zo een behandelplan op te stellen.

Kom meer te weten over cholesterol

Cholesterol en medicijnen
Wat kan ik doen aan een te hoog cholesterol?

Hoog cholesterol is slecht voor jouw gezondheid. Wanneer je er achter komt dat je een te hoog cholesterol hebt, ben je eigenlijk niet ziek. Toch heeft een te hoog cholesterol veel invloed op de processen in je lichaam en is het daarom belangrijk om het hoge cholesterol aan te pakken.

Misschien dat je zelfs wel medicijnen moet slikken om jouw cholesterol te verlagen.

Lees meer
cholesterolwaarde meeting
De gevolgen van een te hoog cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof. Het zorgt voor de productie van cellen, hormonen en gal. De lever maakt allereerst cholesterol aan, maar daarbij kan cholesterol in het lichaam komen door het te  consumeren via voeding.

Zoals gezegd zijn er verschillende vormen van cholesterol waarin belangrijk onderscheid tussen gemaakt moet worden: HDL, Lipoproteïnecholesterol met hoge dichtheid, wordt gezien als het goede cholesterol. Dit komt omdat HDL helpt bij het opruimen van cholesterol uit het bloed.

Lees meer
medicijnen, cholesterol MediHealthGroup
Medicijnen om cholesterol te verlagen

Wanneer jouw cholesterol te hoog is, kan het soms zo zijn dat de dokter jou medicijnen gaat voorschrijven. Er is verschillende medicatie voor het verlagen van jouw cholesterol, bekijk hier welke soorten medicijnen er zijn om cholesterol te verlagen en bepaal samen met jouw huisarts welke geschikt is voor jou!

Het medicijn dat het meest wordt voorgeschreven wanneer iemand een te hoog cholesterol heeft is Statine. Statine is een cholesterolsyntheseremmer. Dit betekent dat statine de aanmaak van cholesterol in de lever onderdrukt.

Lees meer

Meest gestelde vragen

Hoe werkt het afnemen van de test?

Voor het bloedonderzoek wordt er een prikje in je vinger gemaakt met een naaldje. Hierna wordt er wat bloed afgenomen. Dit bloed wordt geanalyseerd door onze machines.

Doet het afnemen van de test pijn?

De test wordt afgenomen via een vingerprik. Dit kan een klein beetje pijn doen.

Hoe lang duurt het voordat ik het resultaat binnen heb?

Het resultaat wordt binnen circa een half uur via de mail opgestuurd.

Hoe lang duurt een consult?

De duur van een consult is afhankelijk van de patiënt. Gemiddeld rekenen wij zo'n 15 minuten voor een afspraak. Dit omdat wij het belangrijk vinden om voor iedere patiënt de tijd te nemen.

Hoe ontvang ik de uitslag?

De uitslag zal per e-mail opgestuurd worden, naar het door jou opgegeven e-mailadres.

Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak?

Neem jouw identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee naar jouw afspraak.

Wanneer behoor ik tot de risicogroep?

Als je weet dat een te hoog cholesterol veel voorkomt in jouw familie
Wanneer je een vertraagde schildklier hebt
Als je ook diabetes hebt
Als je rookt

Kan een verhoogd cholesterolgehalte een oorzaak zijn van een hartinfarct?

Een hoog cholesterol hoeft niet direct de oorzaak voor een hartinfarct te zijn. Een verhoogd cholesterolwaarde zorgt wel voor aderverkalking. Wanneer dit gebeurt op de slagaders van het hart (kransslagader) leidt dit tot een verslechtering van de bloedsomloop, pijn op de borst of een hartinfarct.

Kan het ook zijn dat in sommige gevallen het niet gevaarlijk is als een cholesterolgehalte te hoog is?

Ja dit kan. Als je een te hoog cholesterolgehalte hebt, wat bestaat uit de waardes van LDL (niet gunstig) en HDL (wel gunstig) kan het zo zijn dat HDL hoger ligt dan normaal. Waardoor het totale gehalte ook automatisch verhoogd zal zijn. Daarom is het belangrijk dat de apparatuur ook aangeeft welke van de 2 cholesterolgehaltes te hoog is en of dit LDL of HDL is.

Loop ik risico als mijn LDL-gehalte normaal is maar mijn HDL-gehalte te laag?

Ja zeker, wanneer jouw HDL-gehalte te laag is, worden er minder vetdeeltjes, die aan de aderwanden vast zitten geplakt, opgeruimd. Waardoor je op lange termijn toch risico loopt op hart- en vaatziekte.

In wat voor vlees zitten veel LDL-cholesterol?

LDL-cholesterol zit het meeste in mager en vet rundvlees, vet kalfsvlees, mager en vet lamsvlees en schapenvlees.