Ontstekingsreacties in jouw lichaam kunnen voor vervelende kwaaltjes zorgen. Denk hierbij aan klachten zoals vermoeidheid, verlies van eetlust, krampen, huiduitslag, hoesten of een loopneus. Helaas kan het aanhouden van een langdurige ontsteking in het lichaam op lange termijn voor nog veel meer blijvende schade zorgen. Zo kan het leiden tot suikerziekte, hart- en vaatziekte, chronische lever- en darmziekten, auto-immuunziekten, reuma, astma en zelfs de ziekte van Alzheimer. Het is dus essentieel om erachter te komen op welke manier jij de ontstekingsreacties in jouw lichaam kan verlagen door middel van voeding.
Waar komt de index vandaan
Onderzoekers hebben aangetoond dat aanpassingen aan het voedingspatroon noemenswaardige invloed hebben op de ontstekingswaarden in het lichaam. Aan de hand van dit onderzoek hebben zij een ontstekingspotentieel gekoppeld aan de verschillende voedingsstoffen. Vooral voedingsmiddelen met hoge omega-3 vetzuren, vezels, vitamine E, vitamine C, b-caroteen en magnesium en matige alcoholinname werden in verband gesteld met een afname in ontstekingswaarden in het bloed. De index kan gezien worden als hulpmiddel bij het bewuster eten. De tabel is gebaseerd op 6 verschillende ontstekingsindicatoren.
Tabel aflezen
Wetenschappers hebben aan de verschillende voedingsstoffen een waarde gekoppeld. Deze waarde kan fluctueren tussen positief en negatief. Wanneer er een positief getal gekoppeld is aan een voedingsstof houdt dit in dat deze stof een verlagend effect heeft op de ontstekingswaarden. Hoe positiever het getal des te beter het de afweerreactie tegen kan gaan. Als er een negatief getal gekoppeld is aan een voedingsstof houdt dit in dat je deze beter niet te veel kan eten. Vooral wanneer jij je ontstekingswaarden wil verlagen. Wel moet in acht gehouden worden dat dit geen vaste regel is. Bij voeding gaat het uiteindelijk om balans vinden. Zo staat er dat alcohol ook een ontstekingsremmend effect heeft, dit betekent uiteraard niet dat je nu alleen nog maar alcohol moet drinken voor jouw gezondheid. Daarbij is niet alleen voedsel van invloed op de ontstekingsreacties in jouw lichaam.
Ontstekingsindex
Bestanddeel | Score | Maat |
---|---|---|
Energie | -0,0594 | kJ/d |
Energie | -0,23 | g/d |
Knoflook | 0,27 | g/d |
Gember | 0,18 | g/d |
Saffraan | 0,18 | g/d |
Kurkuma | 0,774 | g/d |
Thee | 0,552 | g/d |
Cafeïne | 0,035 | g/d |
Wijn | 0,48 | g/d |
Bier | 0,2 | g/d |
Sterke drank | 0,1 | g/d |
Alcohol | 0,534 | g/d |
Koolhydraten | -0,346 | g/d |
Vezel | 0,52 | kcal/dg/d |
Vet | -0,323 | g/d |
(n-3) Vetzuren | 0,384 | g/d x 10 |
(n-6) Vetzuren | -0,016 | g/d x 10 |
MUFA | -0,05 | g/d |
Verzadigd vet | -0,25 | kcal/d |
Eiwit | 0,05 | kcal/d |
Cholesterol | -0,21 | kcal/d |
Vitamine A | 0,58 | mg/d ÷ 100 |
Thiamine | 0,05 | mg/d |
Riboflavine | 0,16 | mg/d |
Niacine | 0,26 | mg/d |
Vitamine B6 | 0,286 | mg/d |
Foliumzuur | 0,214 | mg/d |
Vitamine B12 | -0,09 | mg/d |
Vitamine C | 0,367 | mg/d |
Vitamine D | 0,342 | mg/d |
Vitamine E | 0,401 | mg/d |
B-caroteen | 0,725 | umg/d ÷ 100 |
Magnesium | 0,905 | mg/d |
Zink | 0,316 | mg/d |
Ijzer | 0,029 | mg/d |
Selenium | 0,021 | mg/d |
Quercetine | 0,49 | mg/d |
Luteoline | 0,43 | mg/d |
Genistein | 0,68 | mg/d |
Daidzein | 0,17 | mg/d |
Cyanidin | 0,13 | mg/d |
Epicatechine | 0,12 | mg/d |
Welke verdere stappen nemen
Naast voeding om ontstekingsreacties te verlagen is beweging ook van essentieel belang bij het verlagen van je ontstekingswaarden. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, een gezond gewicht hebben, voldoende te slapen, alcohol met mate te consumeren en niet te roken.
Meten is weten
Gelukkig kan je bij MediHealthGroup voor slechts €34,50 een ontstekingswaarde onderzoek laten uitvoeren. Kom er vroegtijdig achter of jij misschien aan verhoogde ontstekingswaarde lijdt en verander op basis van deze uitslag jouw levensstijl.