Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Cholesterolwaardes

7 september 2022
cholesterolwaarde meeting

Welke cholesterolvormen worden gemeten?

Allereerst een kleine uitleg over cholesterol. Er zijn namelijk verschillende vormen van cholesterol. Wat zijn nu de gewenste cholesterolwaardes en wat wordt er nu precies gemeten?

De vormen waarop gemeten worden bij een cholesterolonderzoek zijn:

  • Cholesterol (totaal)
  • Lipoproteïnecholesterol met hoge dichtheid (HDL)
  • Lipoproteïnecholesterol met lage dichtheid (LDL)
  • Triglyceriden (Trig)
  • Niet-HDL
  • Chol/HDL-ratio in volbloed
  • Serum en plasma

Cholesterol is een vetachtige stof. De lever maakt cholesterol aan ook kan cholesterol binnenkomen via het nuttigen van voedsel. Cholesterol dient als bouwstof voor andere lichaamscellen, gal en hormonen en is daarom een essentiële voedingstof voor het menselijk lichaam. Wanneer het cholesterol in overmaat is en het niet meer goed kan worden afgebroken door het lichaam, gaan de overige deeltjes vast plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Aan de binnenkant van de bloedvaten ontstaat er een ophoping van cholesterol en op lange termijn kan dit zorgen voor opstoppingen van het bloed en een te hoge bloeddruk. Waardoor de kans op hart- en vaatziekten verhoogd wordt.

Zoals gezegd zijn er verschillende vormen van cholesterol waarin belangrijk onderscheid tussen gemaakt moet worden. Daarom een kleine uitleg van de verschillende soorten cholesterol:

HDL, anders genoemd, Lipoproteïnecholesterol met hoge dichtheid, wordt gezien als het goede cholesterol. Dit komt omdat HDL helpt bij het opruimen van cholesterol uit het bloed. Echter, is een teveel aan HDL ook niet gezond voor je. Dit komt omdat HDL uiteindelijk kan zorgen voor hart- en vaatziekte.

LDL, ook wel Lipoproteïnecholesterol met lage dichtheid, kan ook wel het slechte cholesterol genoemd worden. Bij een hoge waarde van LDL is de kans op vernauwde slagaderen het hoogst. Er moet daarom opgepast worden dat deze waarde niet teveel boven het gemiddelde uitwijken.

Triglyceriden is een andere vorm van cholesterol, die erg belangrijk is voor het lichaam omdat deze energie oplevert. Het opnemen van triglyceriden gebeurd vooral via consumptie van voeding.

Niet-HDL is de combinatie van HDL en de totale cholesterolwaarde.

Chol/HDL-ratio in volbloed

Serum en plasma wordt gebruikt voor de diagnose en behandeling van lipiden die gerelateerd zijn aan aandoeningen.

gewenste cholesterol

Gewenste waardes van LDL, HDL en Triglyceride

Concluderend, een verhoogde cholesterol geeft geen symptomen of klachten. Echter is het wel belangrijk dat dit tijdig geconstateerd want zo kan je eventuele hart- en vaatziekte voorkomen. Er zijn bepaalde waardes die gehanteerd worden. Deze waardes zijn hieronder in de tabel weergeven.

Vorm cholesterol: Bijzonderheid: Waarde:
LDL Iedereen < 3.0 mmol/l
HDL Iemand met een verhoogde kans op hart- en vaatziekte < 2,6 mmol/l
HDL Onder de 70 jaar met diagnose hart- en vaatziekte 1,8 mmol/l
HDL Vrouwen 1,2 mmol/l
HDL Mannen 1,0 mmol/l
Triglyceriden Iedereen 1,7 mmol/l

 

Ook benieuwd naar jouw cholesterolwaarde?

Maak een afspraak bij MediHealthGroup om jouw cholesterollevels in kaart te brengen.

  • Boek een afspraak een half uur van te voren
  • Krijg binnen een half uur jouw cholesterolwaardes opgestuurd
  • Gevestigd door heel Nederland
Boek jouw afspraak
Deel dit artikel

Relevante artikelen