Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Cholesterol en medicijnen

8 september 2022
Cholesterol en medicijnen

Hoog cholesterol is slecht voor jouw gezondheid. Wanneer je er achter komt dat je een te hoog cholesterol hebt, ben je eigenlijk niet ziek. Toch heeft een te hoog cholesterol veel invloed op de processen in je lichaam en is het daarom belangrijk om het hoge cholesterol aan te pakken misschien dat je zelfs wel medicijnen moet slikken om jouw cholesterol te verlagen.

Doktersadvies

De dokter zal als voornaamste advies aanraden om een gezonde levensstijl aan te houden. Dit betekent voldoende beweging en gezond eten. Dit kan voor veel mensen al de oplossing zijn in he bestrijden van een hoog cholesterol. Echter, bij sommige mensen is het cholesterol dermate hoog dat de dokter medicatie zal voorschrijven.

Wanneer medicijnen

De dokter zal jou medicatie voorschrijven wanneer jouw cholesterolgehalte boven de 8 mmol/l is of wanneer jij een erfelijke vorm van hoog cholesterol hebt. Daarnaast zal de dokter kijken of jij een hoog risico hebt op hart- en vaatziekten. Je valt vooral in de risicogroep wanneer je ook diabetes hebt, rookt, een hoge bloeddruk hebt of overgewicht hebt. Daarbij kijkt de dokter ook naar je leeftijd, geslacht en of hart- en vaatziekten in je familie veel voorkomen.

Invloed medicijnen op cholesterol

Er zijn verschillende medicijnen die de dokter zou kunnen voorschrijven. Om erachter te komen of de medicijnen en de aangepaste levensstijl invloed hebben  gehad op jouw cholesterol moet je jouw cholesterol opnieuw laten meten. Dit komt omdat je zelf niet kan voelen of jouw cholesterol gedaald is. Meestal kan je na ongeveer 3 maanden nadat je gestart bent met de medicatie verschil zien in jouw cholesterolwaarde.

Wanneer het cholesterol op de streefwaarde zit hoef jij je nog maar 1 keer per jaar je te laten testen. Je kan dan advies vragen aan je huisarts of het nodig is om de medicatie te blijven slikken.

Laat jouw cholesterolwaarde meten bij MediHealthGroup en kom na zeven minuten al te weten wat jouw cholesterolwaarde is.

Voordelen van het MediHealthGroup Cholesterol onderzoek

Bekijk alle voordelen van het boeken van een cholesterolonderzoek bij MediHealthGroup.

  • Boek een afspraak een half uur van te voren
  • Krijg binnen een half uur jouw cholesterolwaardes opgestuurd
  • Gevestigd door heel Nederland
Maak direct een afspraak
Deel dit artikel

Relevante artikelen