Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Erfelijke eigenschappen verhogen jouw kans op hart- en vaatziekten

4 januari 2023
erfelijke hart- en vaatziekte

Onder hart– en vaatziekten vallen bijvoorbeeld: een hartinfarct, een beroerte, hartkrampen en een etalagebeen. Van een aantal aandoeningen is bekend dat erfelijkheid een rol speelt. Wees daarom alert als een van je ouders, een broer of een zus te maken krijgt met een hartaandoening. In deze situatie is het daarom handig om te laten onderzoeken of jij eventueel aanleg hebt voor hart– en vaatziekten.  

Wat is een erfelijke eigenschap?  

Als er gesproken wordt over erfelijkheid wordt er bedoelt dat bepaalde eigenschappen overgedragen kunnen worden van vader of moeder op kind. Erfelijke eigenschappen liggen in het DNA. Op het DNA liggen genen, deze genen bevatten erfelijke eigenschappen. Bij erfelijke eigenschappen kan er gedacht worden aan kleur van het haar, kleur van de ogen en kleur van de huid. Dit is de rede dat de kleur van je ogen, haar en/of huid vaak overeenkomen met die van je ouders.  

erfelijke hart- en vaatziekten

Erfelijkheid en hart –en vaatziekte 

Erfelijke eigenschappen bij hart– en vaatziekten zijn vaak: 

  • Slagaderverkalking 
  • Hoge bloeddruk  
  • Overgewicht 
  • Een hoog cholesterol  

Vaak zijn deze erfelijke eigenschappen niet de enige oorzaak van hart –en vaatziekten. Het is in de meeste gevallen een combinatie van meerdere oorzaken. Laat daarom af en toe een check up doen. Dit kan in de vorm van ECG, bloeddrukmeeting, cholesterolmeeting of BMI-meeting.  

Erfelijke hart- en vaatziekten 

Erfelijke aandoeningen die voorkomen zijn: sommige vormen van trombose, cardiomyopathie, Brugada syndroom, aritmogene rechter ventrikel dysplasie en lange-QT-syndroom.  

Door het maken van een afspraak bij MediHealthGroup voor een cholesterol of een hart en vaatziekte onderzoek of een ECG onderzoek ondervind je vele voordelen. Een ECG en Bloeddrukmeeting wordt vergoed vanuit de verzekerde zorg. Ook gaat het niet van de eigen risico af. Geen maandenlange wachtlijsten voordat het onderzoek kan plaatsvinden. Vroegtijdig opsporing en behandeling van een verhoogd cholesterol remt het dichtslippen van de aderen. Bekijk alle voordelen van het boeken van een cholesterolonderzoek afspraak voor slechts €34,50 bij MediHealthGroup. 

Deel dit artikel

Relevante artikelen