Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor vis en zeevruchten

16 augustus 2022
voorgrond vissenallergie

Visallergie komt vooral bij ouderen voor

Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking heeft last van een allergie voor vis of schaaldieren. Vooral ouderen hebben hier last van, deze allergie komt vrij vaak voor. Dezeallergie komt het meeste voor in landen waar veel vis wordt gegeten. Het kan een levensbedreigende allergische reactie veroorzaken. Elke hoeveelheid van het voedsel kan een allergische reactie opwekken.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie vis en zeevruchten.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van vis en zeevruchten?

Bij een gevoeligheid voor de categorie vis en zeevruchten, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaalde vis en zeevruchten. Er worden op 33 vissen en zeevruchten getest waaronder:

1. Dorade
2. Haai
3. Karper
4.Kreeft
5. Sardine
6. Zeebaars
7. Zwaardvis

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde vis en zeevruchten komt er IgG vrij. Het eiwit dat zich in die vis en zeevruchten bevind kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten.

visallergie

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor vis en zeevruchten?

Klachten die vooral voorkomen zijn: maagklachten, luchtwegklachten, huidirritaties en diarree. In het ergste geval treedt er anafylaxie op.

Anafylaxie geeft anafylactische symptomen het is een zeer ernstige respons van het immuunsysteem op bepaalde lichaamsvreemde stoffen. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn als er niks aan wordt gedaan. Uiteindelijk wordt bij deze shock je luchtwegen vernauwd en daalt de bloeddruk drastisch.

Let wel op, bij veel allergieën wanneer het voedsel verhit of verwerkt is, treedt er geen of mindere klachten op. Bij een visallergie is dit niet zo! Het eiwit waar het lichaam een allergische reactie op geeft is erg hittestabiel. Dit betekend dat wanneer je vis verhit de eiwitstructuur niet vervormd en het lichaam hier alsnog een allergische reactie op geeft.

Kruisallergie

Wanneer je een visallergie hebt, geef je vaak op meerder vissoorten een allergische reactie. Er treedt geen kruis reactie op bij schelpdieren. Het kan wel voorkomen dat je toevallig voor beide (vis en schelpdier) een allergie hebt.

Er zijn verder geen kruisallergieën bekend.

Essentiele voedingsstoffen in vis en zeevruchten

Als er sprake is van een vis en zeevruchten allergie, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

  • Vitamine B6 en B12
  • Omega 3 vetten
  • Eiwitten
  • Jodium
  • Fosfor
  • Seleen

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven, om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

Het is van belang dat het lichaam gezond blijft. De essentiële voedingsstoffen die iemand mist moet wel aangevuld worden. Dit kan doormiddel van:

  • Eet de alternatieven vissoorten waar je geen allergie voor hebt.
  • Omega-3 vetzuur supplementen.
  • Onbewerkte walnoten vervangen de goede vetten
  • B12 supplementen.

zeevruchtenallergie

 

Deel dit artikel

Relevante artikelen