Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Kruisallergie, heb ik daar last van? Veel weten dit niet

Blog 22 juni 2022
ImuPro allergie

Een voedselallergie door een kruisallergie aan de luchtwegen

Wist je dat artsen schatten dat 60 tot 70% van de voedselallergieën veroorzaakt worden door een allergie van de luchtwegen? Het kan dus goed zijn dat je plotseling een allergische reactie krijgt op vruchten, noten, keukenkruiden of granen doordat je pollen- of stofallergie erdoor wordt geactiveerd. Dit is heel vervelend omdat je vaak niet goed snapt waar de allergie ineens vandaan komt. Misschien een kruisallergie? Lees verder om erachter te komen hoe kruisallergieën precies werken, welke combinaties vaak voorkomen en wat je eraan kunt doen.

De symptomen van een kruisallergie

De meeste mensen die last hebben van een kruisallergie ondervinden geen heftige symptomen. In een enkel geval gebeurt dit toch, omdat ze heel veel van het allergene voedsel binnen hebben gekregen. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, tintelingen, roodheid, blaren en zwellingen op de lippen, tong, het gehemelte en in de keel. Heel af en toe kunnen ook maagklachten, cardiovasculaire en gastro-intestinale klachten voorkomen worden. Meestal komen deze symptomen op binnen enkele minuten na de inname, maar soms kan het een paar uur duren voor het lichaam reageert.

Symptomen kruisallergie ImuPro

Verschillende eiwitten lijken nogal veel op elkaar

Een allergie ontstaat doordat je lichaam extra sterk reageert op een bepaald (eigenlijk onschadelijk) stofje. Veel mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor pollen, huisstof, dierenhaar of latex. Wanneer ze in aanraking komen met deze stofjes dan voelt hun immuunsysteem zich aangevallen en komt er een afweerreactie op gang. In bepaalde soorten voedsel komen eiwitten voor die zoveel lijken op de eiwitten uit de primaire allergie dat de afweerreactie ook door deze voedingsmiddelen in gang wordt gezet.

Veel voorkomende kruisallergieën

Er zijn een aantal kruisallergieën die veel voorkomen. Zo zijn veel mensen die last hebben van een allergie voor boompollen zoals berken,- els- en hazelaarpollen vaak gevoelig voor bepaalde vruchten en noten. Zij hebben dan last van één van de volgende soorten: noten (hazelnoot, pinda, amandel), kers, appel, peer, perzik, abrikoos, pruim, steenvruchten (braam, framboos), tomaat, aardappel, wortel en selderij. Als je allergisch bent voor bijvoetpollen dan kun je juist een kruisallergie ontwikkelen voor keukenkruiden zoals anijs, dille, komijn en koriander. Graspollenallergie veroorzaakt op zijn beurt vaak reacties op granen, peulvruchten, vijgen, meloen, kiwi, sinaasappel en tomaat.

imupro kruisallergie

Kruisallergieën met een andere oorsprong

Er zijn ook allergieën die niet in de luchtwegen ontstaan, maar toch een kruisallergie kunnen veroorzaken. Zo zijn mensen met een latexallergie vaak overgevoelig voor papaja, vijgen, kiwi, banaan, avocado, tomaat, tamme kastanje, boekweit en aardappel. Een allergie voor pinda’s kan een reactie veroorzaken als andere noten worden gegeten, garnalen kunnen ook de inname van andere schaal- en schelpdieren moeilijk maken. Een appelallergie kan moeilijkheden veroorzaken bij het eten van noten en perziken. Als je allergisch bent voor maïs dan kun je ook problemen krijgen als je steenvruchten of granen eet.

Vaststellen van een kruisallergie

Je kunt naar de huisarts gaan als je vermoedt dat je last hebt van een kruisallergie. Die zal je waarschijnlijk vragen om voedings- en symptoomdagboek bij te houden. Daardoor kunnen kruisallergieën beter geïdentificeerd worden. Als er een vermoeden ontstaat dan wordt dit vervolgens gecontroleerd met een huidpriktest of een bloedtest. Er zijn ook bloedonderzoeken beschikbaar die je zelf kunt uitvoeren. Deze kits bevatten een hulpmiddel om thuis een kleine hoeveelheid bloed af te nemen. Dit stuur je op naar een laboratorium waar het wordt getest op de sensibilisatie voor verschillende allergenen. Ze meten daar bijvoorbeeld de concentratie van tientallen verschillende IgE-antistoffen.

Andere manier van het vaststellen van een kruisallergie

Wij van MediHealthGroup bieden jou een oplossing om erachter te komen of jij een mogelijke allergie hebt, waarbij we kijken naar de behoeftes van uw lichaam. Deze oplossing komt in de vorm van een test genaamd ImuPro. De ImuPro testen zijn dé oplossing om vast te stellen of jij een vertraagde voedselallergie hebt. Eet je darmen en daarmee je geestelijke gesteldheid gezond! Wanneer je regelmatig last hebt van aandoeningen waarvan je de precieze oorzaak niet kan vinden, zou dit mogelijk veroorzaakt kunnen worden door een voedselallergie. Deze blijft vaak moeilijk te traceren doordat de symptomen pas na enkele uren en soms zelfs wel dagen kunnen ontstaan. Met ImuPro kan je eindelijk de oorzaken van symptomen achterhalen en voorkomen.

Benieuwd naar jouw allergieën?

Bestel dan onze ImuPro! Het uitvoeren van de test is zeer gemakkelijk en je kan gewoon zelf thuis uitvoeren. Binnen 2 weken ontvang je dan het resultaat met het overzicht op een eventuele allergie.

  • Krijg inzicht op jouw allergie
  • Pak onverklaarbare klachten aan
  • Neem niet langer genoegen met chronische kwalen
Bestel hier!
Deel dit artikel

Relevante artikelen