Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor granen zonder gluten

15 augustus 2022
tarwe zonder gluten

Tarwe en glutenallergie , wat is het verschil?

Een tarweallergie komt over het algemeen minder voor dan een glutenallergie. Het verschil tussen deze twee allergieën, zit hem in het verschil tussen de eiwitten waar een ontstekingsreactie op wordt gevormd. Bij een gluten allergie is er een afkeer tegen het eiwit gluten. Bij tarwe is er een afkeer tegen de eiwitten in tarwe.

Het kan zo zijn dat je last hebt van een tarwe en een glutenallergie. Deze hebben namelijk verder niks met elkaar te maken.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie granen zonder gluten.

In principe bevatten alle granen gluten. Als in de categorie granen zonder gluten een waarde lager dan 7,5 wordt gemeten, mag dit graag als glutenvrij worden benoemd. 

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van granen zonder gluten?

Bij een gevoeligheid voor de categorie granen zonder gluten, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaalde granen. Er worden op 16 alternatieve granen getest waaronder:

1. Boekweit
2. Cassave
3. Mais
4. Quinoa
5. Rijst

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde groenten komt er IgE vrij. Het eiwit dat zich in dat graansoort bevind, kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Die wijzen op een allergie.

Tarwe zonder gluten

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor graan zonder gluten?

Klachten die vooral voorkomen zijn: diarree, overgeven, niezen, benauwd, eczeem, astma, netelroos, hooikoorts en krampen in de darmen.

Iedere hoeveelheid tarwe kan een allergische reactie geven.

Kruisallergie

Een tarweallergie komt vaker voor op vroege leeftijd. De eiwitstructuren die zich bevinden in gerst, rogge en mais lijken erg op de eiwitstructuren in granen zonder gluten. Het lichaam kan deze structuren moeilijk onderscheiden en zal op alle vergelijkbare eiwitstructuren een allergische reactie geven. Dit wordt een kruisallergie genoemd.

Essentiele voedingsstoffen in granen zonder gluten

Als er sprake is van een allergie voor granen zonder gluten, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist, zoals:

  • Vitamine C
  • Antioxidanten (sorghum)

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven, om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

Het is van belang dat het lichaam gezond blijft. De essentiële voedingsstoffen die iemand met een groenteallergie mist moet wel aangevuld worden. Dit kan doormiddel van:

  • Eet tarwe waar je niet overgevoelig voor bent.
  • Om de antioxidanten te vervangen zijn groente en fruit een goede oplossing.
  • Om vitamine c te vervangen zijn groente fruit en aardappels een oplossing.

alternatief granen zonder gluten

Deel dit artikel

Relevante artikelen