Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor groenten

15 augustus 2022
voorblad groente allergie

Cijfers van een voedselovergevoeligheid

Een overgevoeligheid voor voedsel komt ongeveer 1 tot 4 procent voor. Voor kinderen ligt dit percentage hoger namelijk 4 tot 6 procent. De oorzaak van een overgevoeligheid is in de meeste gevallen erfelijk. We spreken van een erfelijke aanleg als iemand in het gezin, zoals: ouders of broertjes/zusjes een vastgestelde voedselovergevoeligheid heeft.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie groenten.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van groenten?

Bij een gevoeligheid voor de categorie groente, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaalde groente. Er worden op 44 groenten getest waaronder:

1. Aardappel
2. Bloemkool
3. Olijven
4. Kool
5. Pompoen
6. Tomaat
7. Wortels

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde groenten komt er IgG vrij. Het eiwit dat zich in die groente bevind kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Dat wijst op een groenteallergie.

 

allergie voor groente

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor groenten?

Klachten die vooral voorkomen zijn: jeuk, tinteling of een zwelling van de lippen mond en keel, jeukende ogen, loopneus, niezen en maagklachten.

Elk persoon met een groenteallergie heeft last van andere klachten, vandaar dat het iets moeilijks is om een groenteallergie vast te stellen.

Kruisallergie

Een groenteallergie wordt op latere leeftijd ontwikkeld. De eiwitstructuren die zich bevinden in noten, pollen of gras lijken erg op de eiwitstructuren in groentes. Het lichaam kan deze structuren moeilijk onderscheiden en zal op alle vergelijkbare eiwitstructuren een allergische reactie geven. Dit wordt een kruisallergie genoemd.

15 tot 30 procent van de mensen die last heeft van hooikoorts en ontwikkeld op een latere leeftijd een overgevoeligheid voor groenten.

Essentiele voedingsstoffen in groenten

Als er sprake is van een groente allergie, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven, om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

Het is dus van belang dat het lichaam gezond blijft. De essentiële voedingsstoffen die iemand met een groenteallergie mist moet wel aangevuld worden. Dit kan doormiddel van:

  • Het koken van de groentes. Door de groentes te koken, vervormd de eiwitstructuur en krijg je een mindere ontstekingsreactie.
  • Eet de alternatieve groentes waar geen allergie voor is.
  • Eet meer fruit. In fruit zitten vergelijkbare voedingsstoffen.
  • Vitamines en mineralen worden ook uit pillen en supplementen gehaald.

gekookte groente bereiden

Deel dit artikel

Relevante artikelen