Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor fruit

15 augustus 2022
fruitallergie

Cijfers van een overgevoeligheid voor fruit

Een overgevoeligheid voor voedsel komt ongeveer 1 tot 4 procent voor. Voor kinderen ligt dit percentage hoger namelijk 4 tot 6 procent. De oorzaak van een overgevoeligheid is in de meeste gevallen erfelijk. We spreken van een erfelijke aanleg als iemand in het gezin, zoals: ouders of broertjes/zusjes een vastgestelde overgevoeligheid heeft.

Een fruitallergie komt het meeste voor van alle voedselovergevoeligheden.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: Groenten, Granen die gluten bevatten, Granen zonder gluten en alternatieven, Algen, Fruit, Gist, Kruiden en specerijen, Vis en zeevruchten, Paddenstoelen, Vlees, Noten en zaden, Eieren, Additieven, Melkproducten, Salades, Zoetstoffen en Theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie groenten.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van fruit?

Bij een gevoeligheid voor de categorie fruit, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaald fruit. Er worden op 39 fruitsoorten getest zoals:

1. Avocado
2. Framboos
3. Guave
4. Perzik
5. Vijgen

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaald fruit komt er IgG vrij. Het eiwit dat zich in het fruit bevind kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Die wijzen naar een fruitallergie.

overgevoeligheid voor fruit

Wat merk ik bij een overgevoeligheid van fruit?

Klachten die vooral voorkomen zijn: jeuk, tinteling of een zwelling van de lippen mond en keel, jeukende ogen, loopneus, niezen en maagklachten komen voor. In het ergste geval treedt er anafylaxie op.

Anafylaxie geeft anafylactische symptomen het is een zeer ernstige respons van het immuunsysteem op bepaalde lichaamsvreemde stoffen. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn als er niks aan wordt gedaan. Uiteindelijk wordt bij deze shock je luchtwegen vernauwd en daalt de bloeddruk drastisch.

Kruisallergie

Een fruitallergie wordt op latere leeftijd ontwikkeld. De eiwitstructuren die zich bevinden in noten, pollen of gras lijken erg op de eiwitstructuren in fruit. Het lichaam kan deze structuren moeilijk onderscheiden en zal op alle vergelijkbare eiwitstructuren een allergische reactie geven. Dit wordt een kruisallergie genoemd.

De bekendste vormen zijn kruisreacties tussen bloempollen (hooikoorts) en steen- en pitfruit zoals kers, abrikozen, appel en peer.

Essentiele voedingsstoffen in fruit

Als er sprake is van een fruit allergie, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven om toch deze essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

Het is van belang dat het lichaam gezond blijft. De essentiële voedingsstoffen die iemand met een fruitallergie mist moet wel aangevuld worden. Dit kan doormiddel van:

  • Verhit of verwerk fruit. Fruit dat verwerkt of verhit is , geeft geen allergische reactie.
  • Eet de alternatieve fruitsoorten, waar geen allergie voor is.
  • Eet meer groentes. In groentes zitten vergelijkbare voedingsstoffen.
  • Vitamines en mineralen worden ook uit pillen en supplementen gehaald.

Vitamines in fruit

Deel dit artikel

Relevante artikelen