Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Ziekte van Graves

23 september 2022
Ziekte van Graves MediHealthGroup

Heb jij een snelwerkende schildklier door de ziekte van Graves? Dan ervaar je waarschijnlijk klachten zoals: Slecht slapen, trillende handen, hevig zweten, verscheidene darmklachten en vermoeid of kortademigheid. Een snel werkende schildklier kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak voor een te snel werkende schildklier is door de ziekte van Graves.

Wat is de ziekte van Graves

Ruim 70% van de mensen met een overactieve schildklier kan dit wijden aan de ziekte van Graves. De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Een auto-immuunziekte wordt gekenmerkt door jouw lichaam die lichaamsantistoffen aanmaakt tegen lichaamseigen cellen. Bij de ziekte van Graves worden er lichaamsantistoffen gemaakt tegen de TSH-receptoren op de schildkliercellen. Hierdoor zal de schildklier meer schildklierhormonen aanmaken, ondanks dat dit niet nodig is.

Bij wie komt de ziekte veelal voor

De ziekte van Graves wordt vaak bij mensen tussen de 25 en 50 jaar oud ontdekt. Het wordt meer bij vrouwen dan bij mannen gediagnosticeerd. Kenmerkend voor mensen die lijden aan de ziekte van Graves is dat zij in een later stadium van de ziekte, vooral na behandeling, juist een te traag werkende schildklier krijgen. Hierdoor ontstaan juist tegenovergestelde klachten.

Behandeling van de ziekte van Graves

De ziekte van Graves kan op verschillende manieren behandeld worden. Zo kan er gekozen worden om medicijnen voor te schrijven. In dit geval zullen er eerst schildklierremmers, vaak thiamazol, voorgeschreven worden. Vervolgens kan er ook gekozen worden voor een behandeling met radioactief jodium. Als laatste kan de arts ervoor kiezen om je te opereren. Wanneer er gekozen wordt voor radioactief jodium als behandeling of juist een operatie zal de arts waarschijnlijk dit in combinatie met medicatie laten plaatsvinden om de schildklier tot rust te brengen.

Ziekte van Graves gepaard met andere verschijnselen

Wanneer je de ziekte van Graves hebt kan het zo zijn dat dit gepaard gaat met de oogziekte van Graves of een juist een huidaandoening op de scheenbenen genaamd pretibiaal myxoedeem. Bij de oogziekte van Graves is er een ontsteking van het weefsel achter en rond de ogen waardoor de oogleden gaan opzwellen en de oogbal kan uitpuilen. Het gevolg hiervan is dat de oog niet goed kan sluiten, de oogspier moeilijk kan bewegen waardoor men scheel of dubbel ziet. Slechts 1% van Graves patiënten heeft pretibiaal myxoedeem. Bij hun zal de huid rond de scheenbenen dikker zijn met rode of paarsblauwe bulten of zwellingen. In ernstige gevallen kan er slijmerig vocht uit de bulten komen.

Ziekte van Graves MediHealthGroup

Meten is weten schildklierwaarden onderzoek

Heb jij een snelwerkende schildklier door de ziekte van Graves? Het is erg belangrijk om vroegtijdig schildklier problemen op te sporen en deze aan te pakken. Wanneer je namelijk niet wordt behandeld voor jouw schildklier problemen kan dit tot gezondheidsproblemen zorgen waaronder hart- en vaatziekten, hyperactiviteit en depressie.

Gelukkig kan je bij MediHealthGroup voor slechts €34,50 de werking van de schildklier onderzoeken. Kom er vroegtijdig achter of jij misschien een trage of overactieve schildklier hebt en start een behandelplan.

 

Voordelen van het MediHealthGroup schildklierwaarden onderzoek

Bekijk hier alle voordelen die je ervaart wanneer je een schildklierwaarden onderzoek bij MediHealthGroup laat uitvoeren.

  • Boek een afspraak een half uur van te voren
  • Krijg binnen een 10 dagen jouw TSH waarde opgestuurd
  • Ontvang een rapportage van de arts
  • Deskundig en vriendelijk opgeleid personeel
Bekijk hier!
Deel dit artikel

Relevante artikelen