Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Werking van de schildklier

23 september 2022
schildklierwaarden onderzoek MediHealthGroup

De schildklier, een essentieel orgaan in jouw lichaam, maar waar zit dit kleine orgaan, wat doet de schildklier precies en waarom is dit onderdeel van jouw lichaam zo belangrijk? Kom alles te weten over de werking van de schildklier en verbreed jouw kennis over de essentiële waarde van de schildklier.

Introductie van de schildklier

De schildklier is een klein, vlindervormig orgaan die zich in de hals bevindt. Dit orgaan heeft als taak om dag en nacht schildklierhormonen aan te maken. De schildklierhormonen bestaan uit T3, T4 en calcitonine. Deze worden ofwel opgeslagen of aan het bloed afgegeven. Via het bloed komen ze terecht bij alle organen en weefsel.

Werking van de schildklier MediHealthGroup

Verspreiding van hormonen

Schildklierhormonen worden dus niet alleen verspreid via het bloed, maar ook opgeslagen. De opslag van schildklierhormonen gebeurd in de follikels of blaasjes van de schildklier. Vanuit hier kan het hormoon opnieuw afgestaan worden aan het bloedstelsel.

Regulatie van hormonen

De belangrijkste werking van de schildklier is het reguleren van de schildklierhormoonsecretie. Dit wordt gedaan aan de hand van signalen van de hersenen. Hier zijn twee kleine organen voor verantwoordelijk die zich in de hersenen bevinden. Namelijk de hypothalamus en de hypofyse. Wanneer de hypothalamus en hypofyse tot de realisatie komen dat er te weinig schildklierhormonen zijn, zorgen zij ervoor dat er meer worden aangemaakt. Hetzelfde geldt juist voor een teveel aan schildklierhormonen, dan remmen zij de secretie af. De hypothalamus is verantwoordelijk voor de aanmaak van TRH. THR beïnvloed de aanmaak van TSH dat door de hypofyse wordt geproduceerd. De schildklier wordt door TSH gestimuleerd om schildklierhormonen aan te maken.

Zieke schildklier

Wanneer een zieke schildklier te veel schildklierhormonen produceert zullen de hypothalamus en hypofyse hierop reageren door de aanmaak van TSH en THR te matigen. Doordat de schildklier ziek is, heeft de mindering van TSH en THR geen invloed op de schildklierhormoonsecretie. Andersom wanneer de schildklier juist te weinig schildklierhormonen produceert zal de toename van TSH en THR opnieuw geen invloed hebben op de hormoonsecretie.

Invloed van jodium

Voor het optimaal presteren van de schildklier is jodium nodig. Allereerst krijgt de schildklier jodium binnen middels voeding. Daarbij kan de schildklier ook jodium actief opnemen uit de bloedbaan. Echter, een te veel aan jodium is juist schadelijk voor de functionering van de schildklier. Een volwassene mag niet meer dan 600 microgram jodium tot zich nemen.

Invloed van Tyrosine

Tyrosine is een aminozuur die naast jodium de aanmaak van schildklierhormonen kan beïnvloeden. Uit tyrosine en jodium wordt namelijk met behulp van TPO, T3 en T4 (ookwel de schildklierhormonen) gemaakt.

T3 en T4 worden dus door organen en weefsel gebruikt. Het lichaam kan T4 omzetten in T3 indien nodig. De lever, spieren en hersenen zijn een aantal organen waar dit proces, dejodering, kan plaatsvinden. In de spieren en lever vindt dit proces de gehele tijd plaats. Calcitonine is het laatste hormoon dat geproduceerd wordt door de schildklier. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de hoeveelheid calcium die vanuit de botten in het bloed terecht komt. Dit is vooral belangrijk in de jeugd.

Meten is weten schildklierwaarden onderzoek

Het is erg belangrijk om vroegtijdig schildklier problemen op te sporen en deze aan te pakken. Wanneer je namelijk niet wordt behandeld voor jouw schildklier problemen kan dit tot gezondheidsproblemen zorgen waaronder hart- en vaatziekten, hyperactiviteit en depressie.

Gelukkig kan je bij MediHealthGroup voor slechts €34,50 de werking van de schildklier onderzoeken. Kom er vroegtijdig achter of jij misschien een trage of overactieve schildklier hebt en start een behandelplan.

Voordelen van het MediHealthGroup schildklierwaarden onderzoek

Bekijk hier alle voordelen die je ervaart wanneer je een schildklierwaarden onderzoek bij MediHealthGroup laat uitvoeren.

  • Boek een afspraak een half uur van te voren
  • Krijg binnen een 10 dagen jouw TSH waarde opgestuurd
  • Ontvang een rapportage van de arts
  • Deskundig en vriendelijk opgeleid personeel
Bekijk hier!
Deel dit artikel

Relevante artikelen