Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Behandelingsopties prostaatkanker

7 september 2022
behandelingen voor prostaatkanker

Behandeling voor prostaatkanker

Voor de behandeling van prostaatkanker zijn er een aantal mogelijkheden:

 • een operatieve verwijdering van de tumor;
 • een inwendige bestraling;
 • uitwendige bestraling;
 • hormonale therapie;
 • Chemotherapie;
 • Radioactief radium;
 • Lutetium-PSMA

De keuze van de behandeling ligt aan allerlei verschillende factoren zoals: leeftijd, lichamelijke conditie, levensgewoontes en verwachtingen. In overleg met de behandelaar wordt er een passende behandeling gekozen.

Behandeling prostaatkanker

Een operatieve verwijdering

Deze vorm van behandeling wordt uitgevoerd als de kankercellen zich alleen in de prostaat bevinden. Er is dus geen teken van uitzaaiing. Bij de operatieve verwijdering wordt de gehele prostaat en omliggende lymfeklieren verwijderd.

Een inwendige bestraling

Bestraling ook wel radiotherapie genoemd zorgt ervoor dat de kankercellen kapot worden gemaakt. Dit kan alleen als de kankercellen zich alleen in de prostaat bevinden en niet is uitgezaaid. Bij een inwendige bestraling wordt de tumor van binnenuit bestraald. Er wordt radioactief materiaal dichtbij de tumor geplaatst. Door dit te doen wordt er zo min mogelijk gezond weefsel weggehaald.

Voor deze behandeling zijn er twee vormen: inwendig bestraling met jodiumzaadjes of inwendige bestraling met iridiumbron

Uitwendige bestraling

Bestraling ook wel radiotherapie genoemd zorgt ervoor dat de kankercellen kapot worden gemaakt. Bij een uitwendige bestraling komt de straling via buitenaf op de plek van de kanker.

Je kunt deze vorm van bestraling als enige behandeling krijgen. Ook kan je deze vorm van behandeling krijgen in combinatie met hormoontherapie. Of een uitwendige bestraling na een operatie.

Hormonale therapie

Prostaatkankercellen bezitten mannelijke hormonen die ervoor zorgen dat de cellen kunnen groeien en overleven. Bij hormonale therapie wordt er een medicijn toegediend die de aanmaak van mannelijke hormonen stopt. Hierdoor kunnen de cellen ook niet meer groeien.

Deze therapie wordt toegepast als de prostaatkanker is uitgezaaid. Het doel van de behandeling is dan de ziekte remmen. Ook worden de klachten verminderd, wanneer je niet meer kan genezen.

Bij een niet uitgezaaide kanker wordt hormoon therapie gebruikt als een aanvulling op een behandeling met bestraling.

Chemotherapie

Bij uitzaaiingen is chemotherapie een optie. Met als doel de ziekte remmen. Als hormonale therapie niet meer werkt kan de arts voorstellen om verder met chemotherapie te gaan.

Chemo is een behandeling met het medicijn cytostatica. Dit medicijn kan via de bloedbaan bij alle kankercellen in het gehele lichaam komen. Helaas dood het ook de goede cellen in het lichaam.

Radioactief radium

Bij uitzaaiingen naar de botten is radioactief radium een optie. Radioactief krijg je via een infuus toegediend wanneer hormoontherapie niet meer werkt. Je botten zullen radioactief opnemen en ervoor zorgen dat uitzaaiingen in de botten kapot worden gemaakt.

Lutetium-PSMA

Bij uitzaaiingen wordt er lutetium PSMA gebruikt. Het zorgt voor het verlengen van de levensduur en het remmen van de ziekte. Het kan op een precieze manier de kankercellen tegen gaan met behulp van radioactieve straling.

Het vermoeden van prostaatkanker?

Maak een afspraak bij MediHealthGroup om jouw PSA waardes in kaart te brengen.

 • Geen wachttijden van 3 maanden
 • Vroegtijdige opsporing van prostaatproblemen
 • Rapport met een behandelplan door een huisarts
 • Unieke samenwerking van artsen en specialisten
Boek jouw afspraak
Deel dit artikel

Relevante artikelen