1 op de 10 mannen krijgt helaas te maken met prostaatkanker. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ongeveer 12.700 mannen in Nederland deze diagnose. Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen boven de 60, maar het kan ook op jongere leeftijd ontstaan, vanaf ongeveer 45 jaar. In een vroeg stadium van prostaatkanker zijn de symptomen vaak nog niet merkbaar of wijdt je ze aan andere oorzaken.
Omdat de symptomen van prostaatkanker vooral in de beginnende stadia moeilijk merkbaar zijn is het belangrijk om je vooral na je 60ste regelmatig jouw prostaat te laten controleren. De gevolgen van de behandeling van prostaatkanker kunnen geminimaliseerd worden indien er vroegtijdig een behandeling wordt gestart. PSA waarde kunnen een indicatie geven van prostaatkanker. Met de gratis prostaat e-check, het invullen van het risicofactoren formulier, zet je de eerste stap naar inzicht.
Prostaatkanker groeit bijna altijd langzaam en geeft zeker in het begin nauwelijks klachten. Wel stijgt de PSA waarde in het bloed. De meeste mannen merken daarom ook niet dat zij prostaatkanker hebben of koppelen niet hun klachten aan prostaatkanker. Bij prostaatkanker kun je last hebben van:
Naast leeftijd zijn er een aantal kenmerken geïdentificeerd waarbij de huisarts spreekt van aanleg voor het ontwikkelen van prostaatkanker. Je hebt dan een gen mutatie die is doorgegeven door jouw ouders. De bekendste varianten hiervan is de BRCA2-gen en de HOXB13-gen.
Er is met name sprake van mogelijke aanleg voor prostaatkanker wanneer:
Door het invullen van het risicofactoren formulier kan je direct een afspraak maken voor een prostaatonderzoek. Geen maandenlange wachtlijsten voordat het onderzoek kan plaatsvinden. Vroegtijdig opsporing en behandeling van prostaatkanker vergoot je kansen op volledig herstel.
Waarom een prostaatonderzoek?
Kanker is een veelvoorkomende ziekte bij mij in de familie
Ik ben tussen 40 en 50 jaar en heb nog nooit mijn prostaat laten controleren door de huisarts
- Ik heb last van nadruppelen en de urinestraal is niet meer zo krachtig;
- Ik heb moeite met plassen.
- Ik heb last van troebel urine en/of bloed in mijn urine;
- Ik heb een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen.
Het boeken van een prostaatonderzoek bij MediHealthGroup gaat als volgt:
Vul het NHG gevalideerde vragenformulier in. Bekijk jouw resultaat naar aanleiding van het vragenformulier.
Dit vragenformulier helpt je bepalen of het verstandig is om een fysieke afspraak te boeken.
In geval van mogelijke indicaties nodigen wij jou uit voor een vervolgonderzoek. De kosten van het onderzoek zijn € 34,50.
Boek, naar aanleiding van jouw uitslag, een afspraak bij één van onze praktijken bij jou in de buurt.
Tijdens het boeken van de afspraak staan alle praktijken opgesomd en kan je zien welke dicht bij jou in de buurt is!
Kom langs bij één van onze praktijken op de door jouw gekozen tijd. Tijdens de afspraak zal er via een vingerprikje een aantal druppels bloed worden afgenomen. Deze zullen geanalyseerd worden op de PSA-waarde in jouw bloed.
De arts bekijkt de waarde en stelt op basis hiervan een advies op. Het advies kan als volgt luiden:
-> De waarde is dermate hoog waardoor het raadzaam is om een vervolgonderzoek in te stellen via jouw huisarts;
-> De waarde valt niet buiten de norm waardoor het voor nu niet urgent is om vervolgstappen te ondernemen
De arts zal jouw uitslag via een beveiligde e-mail opsturen. Dit kan 14 dagen duren. Aan de hand van deze uitslag kan je de benodigde vervolgstappen nemen zoals een afspraak maken voor een vervolgonderzoek.
Beantwoord onderstaande vragen en ontdek of jij prostaatkanker risicofactoren hebt. Bij mogelijke indicatie krijgt je een uitnodiging bij de arts van MediHealthGroup.
Prostaatkanker wordt vaak per toeval ontdekt, dit wanneer mannen naar de huisarts gaan voor plasproblematiek of wanneer de prostaatkanker al is uitgezaaid.
Als de verdenking prostaatkanker er is, wordt er bloed afgenomen doormiddel van een vingerprik. Bij het bloedonderzoek wordt er gekeken of het PSA eiwit verhoogd is.
Voor de behandeling van prostaatkanker zijn er een aantal mogelijkheden.
De keuze van de behandeling ligt aan allerlei verschillende factoren zoals: leeftijd, lichamelijke conditie, levensgewoontes en verwachtingen. In overleg met de behandelaar wordt er een passende behandeling gekozen.
Wanneer je de diagnose van prostaatkanker krijgt, kan het zo zijn dat je er vroegtijdig bij bent.
Helaas kan het ook zo zijn dat de ziekte in een ver gevorderd stadium zit. Voor de dokter, maar ook voor jouwzelf is het belangrijk om van alles over de tumor te weten te komen.
Voor het bloedonderzoek zal een vingerprik bij je worden afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht en zal beoordeeld worden door de arts.
De test wordt afgenomen via een vingerprik. Dit kan een klein beetje pijn doen.
Het resultaat wordt binnen circa 14 dagen via een beveiligde e-mail opgestuurd.
De duur van een consult is afhankelijk van de patiënt. Gemiddeld rekenen wij zo'n 15 minuten voor een afspraak. Dit omdat wij het belangrijk vinden om voor iedere patiënt de tijd te nemen.
De uitslag zal via een beveiligde e-mail opgestuurd worden, naar het door jou opgegeven e-mailadres.
Neem jouw identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee naar jouw afspraak.