Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor zaden en noten

18 augustus 2022
notenallergie

Pinda en notenallergie het verschil

Volgens Europese richtlijn van EAACI (European Acadamy of Allergy And Clinical Immunology) is het belangrijk om op jonge leeftijd al zo veel mogelijk voedingsmiddelen te introduceren. Hiermee verklein je de kans op voedselallergieën bij een kind. 0,5 tot 1 procent van de kinderen heeft een pinda allergie. Een grote verwarring die vaak ontstaat, is dat pinda’s onder noten vallen. Pinda’s staan daar los van. Noten groeien namelijk aan de bomen en pinda’s aan een struik op de grond.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie noten en zaden.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van noten en zaden?

Bij een gevoeligheid voor de categorie noten en zaden, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van deze categorie. Er worden op 16 noten en zaden getest waaronder:

1. Amandelen
2. Kokosnoot
3. Pinda

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde groenten komt er IgG vrij. Het eiwit dat zich in die groente bevindt kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Wat wijst op een allergie.

noten en zaden allergie

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor noten en zaden?

Klachten die vooral voorkomen zijn: mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwd zijn, een loopneus en in het ergste geval anafylaxie.

Anafylaxie geeft anafylactische symptomen het is een zeer ernstige respons van het immuunsysteem op bepaalde lichaamsvreemde stoffen. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn als er niks aan wordt gedaan. Uiteindelijk wordt bij deze shock je luchtwegen vernauwd en daalt de bloeddruk drastisch.

Kruisallergie

Vaak zijn mensen die een notenallergie hebben allergisch voor meerdere noten. Dit komt omdat het lichaam een allergische reactie geeft op de eiwitstructuur die zich bevindt in noten. Het lichaam kan deze eiwitstructuren moeilijk onderscheiden. Het lichaam zal dus ook een allergische reactie geven op eiwitstructuren die lijken op de eiwitstructuur van een noot.

Een combinatie die vaak voorkomt is tussen wal -en pecanoten. Een kruisreactie die ook vaak voor komt is tussen cashew -en pistachenoten.

Essentiele voedingsstoffen in noten en zaden

Als er sprake is van een allergie, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

  • Eiwitten
  • Onverzadigde vetten
  • IJzer
  • Vitamine E
  • Vitamine B

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven, om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

Het is van belang dat het lichaam gezond blijft. De essentiële voedingsstoffen die iemand met een noten en zaden overgevoeligheid mist moet wel aangevuld worden. Dit kan doormiddel van:

  • Eet andere noten en zaden. De noten en zaden waar je geen overgevoeligheid voor hebt kan je nuttigen om dezelfde voedingstoffen binnen te krijgen.
  • Vervang de onverzadigde vetten. Om onverzadigde vetten te vervangen kan je avocado of vette vis eten.
  • Crouton als topping! Wanneer je noten als een topping gebruikt kunnen deze vervangen worden door croutons.

allergie noten

Deel dit artikel

Relevante artikelen