Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor eieren

18 augustus 2022
allergie voor eieren

Ei allergie vooral bij kinderen onder de 2 jaar

Een eieren allergie komt het meeste voor bij kinderen jonger dan 2 jaar. Het percentage die hierbij hoort is 2 procent. Wanneer een kind het 4de levens jaar heeft gepasseerd is hij/zij meestal over de ei allergie heen gegroeid. Alle producten waar een ei is verwerkt, ongeacht of het eigeel of eiwit is, geeft een allergische reactie.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie eieren.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van eieren?

Bij een gevoeligheid voor de categorie eieren, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaalde eieren. Er worden op 4 eieren getest waaronder:

1.Kippenei (wit en geel)

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde komt er IgG vrij. Het eiwit dat zich in die eieren bevind kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Wat wijst op een allergie.

eieren allergie

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor ei?

Klachten die vooral voorkomen zijn: huidklachten, zwellingen in het gezicht, zwellingen in de keel en meer moeite met ademen. In het ergste geval kan er ook anafylaxie.

Anafylaxie geeft anafylactische symptomen het is een zeer ernstige respons van het immuunsysteem op bepaalde lichaamsvreemde stoffen. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn als er niks aan wordt gedaan. Uiteindelijk wordt bij deze shock je luchtwegen vernauwd en daalt de bloeddruk drastisch.

Kruisallergie

Een eventuele kruisallergie dan kan optreden is voor andere soorten eieren van gevogelte zoals: gans en kwartel. Dit komt omdat het lichaam een allergische reactie geeft op de eiwitstructuur die zich bevindt in eieren. Het lichaam kan deze eiwitstructuren moeilijk onderscheiden. Het lichaam zal dus ook een allergische reactie geven op eiwitstructuren die lijken op de eiwitstructuur van een ei.

Essentiele voedingsstoffen in eieren

Als er sprake is van een ei allergie, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

  • Eiwitten
  • Onverzadigde vetten
  • Vitamine B2
  • Vitamine B12
  • Vitamine A
  • Vitamine D

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven, om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

Het is van belang dat het lichaam gezond blijft. De essentiële voedingsstoffen die iemand met een  ei allergie mist moet wel aangevuld worden. Dit kan doormiddel van:

  • Gebruik kala om de smaak na te maken.
  • Ei vervangen tijdens het bakken. Tijdens het bakken kan je 1 theelepel azijn en 1 theelepel bakpoeder.
  • Vitamines vervangen. Om de vitamines te vervangen kan je deze ook nuttigen in de vorm van supplementen.

overgevoeligheid voor eieren

Deel dit artikel

Relevante artikelen