Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Behandelingen voor Atherosclerose: Strategieën voor het Beheersen van de Ziekte

Blog 1 mei 2023
Behandelingen voor Atherosclerose: Strategieën voor het Beheersen van de Ziekte

Atherosclerose is een veelvoorkomende vorm van hart- en vaatziekte, waarbij plaque zich ophoopt in de slagaders. Deze plaque bevat cholesterol, vetten, calcium en andere stoffen, en kan leiden tot verstoppingen in de slagaders, wat een bedreiging vormt voor de gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van deze ziekte en het verminderen van de risico’s die gepaard gaan met aderverkalking.

Veranderingen in leefgewoontes bij Atherosclerose

Een van de eerste en meest effectieve behandelingsopties voor atherosclerose is het maken van veranderingen in de levensstijl. Dit omvat het aanpassen van het dieet om voedingsmiddelen te vermijden die rijk zijn aan cholesterol en verzadigde vetten, en in plaats daarvan voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels, fruit en groenten. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook bevorderlijk zijn voor het verminderen van de risico’s die gepaard gaan met vaatvernauwing. Stoppen met roken is ook essentieel omdat roken een belangrijke risicofactor is voor atherosclerose en andere hart- en vaatziekten. Als laatste is het belangrijk om het stressgehalte in uw leven te minimaliseren. Stress kan de bloeddruk verhogen en de progressie van atherosclerose versnellen. Stressverlagende activiteiten zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen.

Medicatie tegen vernauwing van de Vaten

Als alleen veranderingen in de levensstijl niet voldoende zijn om de risico’s van atherosclerose te beheersen, kan de arts ervoor kiezen om medicijnen voor te schrijven. De meest voorkomende medicijnen die worden gebruikt om aderverkalking te behandelen zijn statines. Dit medicijn helpt bij het verminderen van de hoeveelheid cholesterol in het bloed en het voorkomen van de opbouw van plaque in de slagaders. Andere medicijnen die kunnen worden voorgeschreven zijn bloeddrukverlagende middelen en bloedverdunners. Het gebruik van medicijnen kan echter negatieve bijwerkingen hebben, waardoor eerst wordt aangeraden om de plaqueaanslag op een natuurlijke manier te behandelen.

Operatieve Behandeling van Aderverkalking

Als de plaque in de slagaders zo ernstig is dat het de bloedstroom belemmert, kunnen verschillende operatieve ingrepen worden overwogen. Een van de meest voorkomende behandelingen die wordt gebruikt om atherosclerose te behandelen is angioplastiek. Dit omvat het inbrengen van een ballon in de slagader en deze op te blazen om de bloedstroom te herstellen. Soms wordt er ook een stent geplaatst om de slagader open te houden. In ernstigere gevallen kan een bypass-operatie als behandeling gezien worden. Bij deze operatie zal een ader of slagader uit een ander deel van het lichaam en het gebruiken om de verstopte slagader te omzeilen.

Volledig vergoed hartonderzoek

Vul het medisch validatieformulier in en wordt uitgenodigd voor een volledig vergoed hartonderzoek dat niet afgaat van het eigen risico

  • Volledig vergoed
  • Gaat niet af van het eigen risico
  • Door een cardioloog beoordeeld
  • Binnen 1 dag een afspraak
Medisch validatieformulier
Deel dit artikel

Relevante artikelen