Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Voorkoming van coronaire hartziekte: regels voor een gezonder hart

Blog 1 mei 2023
Voorkoming van coronaire hartziekte: regels voor een gezonder hart

Coronaire hartziekte (CHZ) is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door de ophoping van plaque in de slagaders die het hart voeden. Deze aandoening kan leiden tot vernauwing of blokkering van de bloedstroom, wat kan resulteren in hartaanvallen en andere ernstige complicaties. Gelukkig zijn er manieren om het risico op CHZ te verminderen. Hieronder vindt u belangrijke stappen die u kunt nemen om uw hart gezond te houden en het risico op CHZ te verminderen.

Implementeer een gezond dieet

Een gezond dieet is een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen om CHZ te voorkomen. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten. Probeer verzadigde vetten, transvetten en cholesterol te vermijden, omdat deze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van plaque in de slagaders. Het beperken van de inname van zout en suiker kan ook helpen bij het voorkomen van ophoping van plaque in de aderen.

Blijf fysiek actief

Regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijke aanpassing van uw levensstijl die het risico op CHZ kan verminderen. Dit komt omdat beweging bijdraagt aan het behoud van een gezond gewicht, het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed en het verlagen van de bloeddruk. Het Amerikaanse Hart Associatie adviseert om minimaal 150 minuten per week aan matige intensiteit lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

Stoppen met roken

Roken is een belangrijke risicofactor voor CHZ en kan de ontwikkeling van plaque in de slagaders versnellen. Als u rookt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen. Hoewel dit moeilijk kan zijn, zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar om u te helpen bij het stoppen met roken, zoals nicotinevervangers. Tegenwoordig wordt het “Stop met roken traject” ook vergoed door de basisverzekering, waarbij u leert stoppen met roken met behulp van een coach.

Beheersing van stress

Stress kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van CHZ. Hoewel het niet altijd mogelijk is om stressvolle situaties te vermijden, zijn er stappen die u kunt nemen om stress te beheersen. Dagelijks mediteren, yogales volgen of diepe ademhalingsoefeningen doen kunnen helpen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het verminderen van stress.

Het verminderen van het risico op CHZ vereist duurzame veranderingen in uw levensstijl, gericht op een gezondere manier van leven. Door een voedzaam dieet te volgen, regelmatig lichaamsbeweging te krijgen, te stoppen met roken en stress te verminderen.

Volledig vergoed hartonderzoek

Vul het medisch validatieformulier in en wordt uitgenodigd voor een volledig vergoed hartonderzoek dat niet afgaat van het eigen risico

  • Volledig vergoed
  • Gaat niet af van het eigen risico
  • Door een cardioloog beoordeeld
  • Binnen 1 dag een afspraak
Medisch validatieformulier
Deel dit artikel

Relevante artikelen