Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Bloeddruk kernwaardes

14 oktober 2022
erfelijke hart- en vaatziekten

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is de druk in de bloedvaten. Deze druk heb is nodig voor alle organen die zich in het menselijk lichaam bevinden. Het hart moet namelijk met een hoge druk je organen voorzien van bloed en in dat bloed bevindt zich zuurstof. Overal in het lichaam liggen organen, het bloed moet dus een grote afstand afleggen om alle organen te kunnen voorzien van zuurstof.  De hoeveelheid druk in de bloedvaten hangt af van de grote van de bloedvaten. Wanneer de bloedvaten wijdt zijn zal er een lage bloeddruk zijn. Als de bloedvaten belemmerd worden door bijvoorbeeld een ophoping van cholesterol zal het bloed lastiger door de bloedvaten kunnen gaan. Als dit het geval is zal er een hoge druk in de bloedvaten zijn.

De bloeddruk wordt gemeten aan de hand van de bovendruk ook wel systolische druk en de onderdruk of de diastolische druk genoemd. De bovendruk meet de druk in de bloedvaten wanneer het hart samentrekt. Deze kernwaarde ligt hoger dan de kernwaarde die gegeven wordt in de onderdruk. De kernwaarde van de bovendruk ligt tussen de 120 en 140 mmHg. Hier staat mmHg staat voor millimeterkwik.

De onderdruk meet de druk van de bloedvaten op het moment wanneer het hart zich ontspant. Het kerngetal van de onderdruk zal lager zijn dan het kerngetal van de bovendruk. De normale onderdruk ligt tussen de 60 en 90 mmHg.

Op welke manier wordt de bloeddruk gemeten?

De bloeddruk kan handmatig worden gemeten met de sfygmomanometer het is een apparaat met een pompje en een band eraan vast. De band wordt strak om de bovenarm gebonden. En opgepompt met het pompje. Hierdoor zorgt je er tijdelijk voor dat er weinig bloed door de bloedvaten kunnen. Vervolgens luister je met een stethoscoop naar de bovendruk in het bloedvat. De band om de arm loopt vervolgens leeg waardoor de druk van de bloedvaten af is en nu kan de onderdruk worden gemeten. De specialist zal vervolgens concluderen of je een normale bloeddruk hebt. Ook kan het zo zijn dat de bloeddruk te laag of juist te hoog is. Dit wordt geconcludeerd wanneer jouw aarde afwijkt van de gemiddelde waardes.

kernwaardes bloeddruk met een sfygmomanometer

Risico’s bloeddrukwaarden

Als er sprake is van een te hoge druk in de bloedvaten verhoogd dit het risico op een hartinfarct of beroerte.

De bovendruk lager dan 120

Een bovendruk van 120 of lager is de ideale druk. Het zorgt voor de minste risico op hart- en vaatziekte.

Een bovendruk tussen de 120 en 140

Bij deze categorie is de bloeddruk ‘normaal’. Pas wel op, zodra de bloeddruk richting de 140 schiet wordt de kans op hart- en vaatziekte ook verhoogd.

Een bovendruk tussen de 140 en 180

Bij deze kernwaardes loop je het hoogste risico op hart- en vaatziekte. Als de bloeddruk één keer zo hoog uitslaat hoeft dat niet iets te zeggen. Het is dan verstandig om de druk nog een aantal keer op te meten. Als deze waarde aanhoud wordt er geadviseerd om een week lang elke ochtend en avond de bloeddruk te meten. Mits de bloeddruk nog steeds tussen de 140 en 180 ligt is het advies om een afspraak met een specialist te laten maken om dit te kunnen bespreken.

Meten is weten

Om erachter te komen of je verhoogd risico hebt op het krijgen van een beroerte, kan je dit doen door verschillende onderzoeken uit te voeren. Denk hierbij aan hart- en vaatonderzoek waar er een ECG wordt uitgevoerd, 24 uur hartritme wordt gemeten en jouw bloeddruk in kaart wordt gebracht.

Gelukkig kan dit, indien er sprake is van indicaties op een verhoogd risico, volledig gratis gedaan worden bij MediHealthGroup. Vul de NHG gevalideerde vragenlijst in en boek direct jouw gratis afspraak voor een hart- en vaatziekten onderzoek.

Deel dit artikel

Relevante artikelen