Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Vitamine D tekort: Waarom zonlicht essentieel is voor een gezond hart

Blog 22 november 2023
Vitamine D tekort Waarom zonlicht essentieel is voor een gezond hart MediHealthGroup MHG

December staat voor de deur wat betekent, veel slecht weer en weinig zonlicht. Uiterst belangrijk en tevens interessant om te weten dat zonneschijn uw hart beschermt en essentieel is voor het cardiovasculair systeem. Ontdek hoe een vitamine D tekort, een negatieve invloed heeft op uw hartgezondheid en wat u er aan kan doen om dit tekort aan te vullen.

Zonlicht en vitamine D essentieel voor het Hart

Vitamine D, cruciaal voor een gezond hart, wordt niet alleen uit voeding gehaald maar ook gestimuleerd door zonlicht. Uiteraard is het van groot belang om te beseffen dat wanneer u in de zon zit, u uw huid moet beschermen met zonnebrandcrème. Dit om de kans op huidkanker te beperken

Voordelen van vitamine D voor hart en vaten

Waarom is het nu zo belangrijk om voldoende vitamine D te hebben? Naast dat je moe kan worden van te kort aan vitamine D, draagt vitamine D bij aan verschillende belangrijke lichaamsprocessen:

 1. Bloeddrukregulatie: Vitamine D beïnvloedt het renine-angiotensine-aldosteronsysteem, wat de bloeddruk reguleert, waardoor het risico op hypertensie wordt verminderd.
 2. Ontstekingsremmende Effecten: Vitamine D vermindert ontstekingen in de slagaders, waardoor het beschermt tegen aandoeningen zoals atherosclerose.
 3. Verbeterde Insulinegevoeligheid: Vitamine D bevordert de werking van insuline, wat de ontwikkeling van diabetes type 2 voorkomt, een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
 4. Minder Risico op Bloedstolsels: Vitamine D voorkomt overmatige bloedstolling, waardoor het risico op stollingsproblemen wordt verminderd.
 5. Goede Hartspierfunctie: Vitamine D beïnvloedt de samentrekking en ontspanning van de hartspieren, wat bijdraagt aan een gezonde hartfunctie.
 6. Minder Risico op Hartaandoeningen: Studies tonen aan dat hogere vitamine D-spiegels het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Vitamine D tekort herkennen en aanvullen

Een tekort kan subtiel beginnen maar heeft aanzienlijke gevolgen voor je gezondheid. Let op symptomen zoals vermoeidheid, spierpijn, en een verminderde weerstand. Om deze tekorten aan te vullen, zijn er diverse opties beschikbaar.

Veelvoorkomende symptomen:

 1. Vermoeidheid: Een van de vroegste tekenen van vitamine D-tekort is aanhoudende vermoeidheid.
 2. Spierpijn en Zwakte: Onverklaarbare pijn en zwakte in spieren kunnen wijzen op een tekort.
 3. Verzwakte Weerstand: Een verminderd vermogen om infecties te weerstaan kan duiden op een gebrek aan vitamine D.
 4. Botpijn: Onverklaarbare pijn in botten kan een symptoom zijn, vooral bij kinderen.

Hoe aan te vullen:

 1. Zonlicht: Regelmatige blootstelling aan zonlicht is een natuurlijke manier om vitamine D aan te vullen. 15-30 minuten blootstelling aan de zon op armen en gezicht twee keer per week is vaak voldoende.
 2. Voeding: Voedingsmiddelen rijk aan vitamine D, zoals vette vis, eieren, en verrijkte zuivelproducten, kunnen helpen om het tekort aan te vullen.
 3. Supplementen: Vitamine D-supplementen kunnen worden aanbevolen, vooral bij mensen met beperkte blootstelling aan zonlicht.

Raadpleeg een Professional:

Als je vermoedt dat je een vitamine D-tekort hebt, raadpleeg dan een zorgprofessional voor een bloedtest en advies over de juiste aanvulling. Een gepersonaliseerde aanpak is cruciaal om de optimale vitamine D-niveaus te handhaven.

Hartonderzoek bij een tekort aan vitamine D

Overweeg een volledig vergoed hartonderzoek om te onderzoeken of jouw vitamine D-tekort invloed heeft gehad op de hartfunctie. Neem preventieve maatregelen voor een gezond hart. Wacht niet tot symptomen zich manifesteren; neem nu de regie over je hartgezondheid. Een hartonderzoek is niet alleen een preventieve maatregel, maar een krachtig instrument om een gezond hart te waarborgen.

Boek uw volledig vergoed hartonderzoek

Kies voor het meest compleet vergoede hartonderzoek.
Laat een ECG, spirometrie, bloeddrukmeting en saturatiemeting afnemen.
Verdachte huidplekjes? Deze worden ook geheel kosteloos beoordeeld

 • Gaat niet af van het eigen risico
 • Volledig vergoed vanuit de basisverzekering
 • Binnen enkele dagen resultaat en advies van een medisch specialist
Boek hier uw onderzoek
Deel dit artikel

Relevante artikelen