Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

SCAD hart: Een vrouwen hartaandoening

Blog 28 november 2023
SCAD hart Een vrouwen hartaandoening MediHealthGroup MHG

Lees meer over het interview met Cecile de Wissel en Caroline Verhage, twee vrouwen die geconfronteerd werden met SCAD, een minder bekende hartaandoening. Ondanks een gezonde levensstijl en geen klassieke risicofactoren, kregen zij beide een hartaanval. SCAD, wat staat voor Spontane Coronary Artery Dissection, is een zeldzame aandoening aan de binnenste laag van de kransslagader of ader van het hart. Dit fenomeen treed vaker op bij vrouwen na de zwangerschap of tijdens de overgang.

Naar het gevoel van SCAD hart

Caroline Verhage deelt haar ervaring toen ze, ondanks haar gezonde levensstijl, plotseling symptomen ervoer tijdens een sportschoolbezoek. De symptomen leken onbeduidend en allarmeerde haar niet direct om actie te ondernemen. De pijn tussen haar schouderbladen en uitputting bleken uiteindelijk na nader onderzoek te wijzen op een hartinfarct. Onderzoek toonde verhoogde troponinegehaltes en afwijkende ECG-resultaten, wat leidde tot een ziekenhuisopname van een week.

SCAD hart: Een onbekende oorzaak

Cardioloog Suzette Elias-Smale verklaart dat SCAD, in tegenstelling tot aderverkalking, acuut optreedt door een plotse verandering in de vaatwand. De aandoening is zeldzaam en komt vaak voor bij vrouwen van 45 tot 52 jaar, mogelijk gerelateerd aan vrouwelijke hormonen. SCAD kan symptomen veroorzaken zoals extreme vermoeidheid, pijn tussen de schouderbladen en kramp in de kaken.

Voorkomen van SCAD

Omdat SCAD terugkerende episodes kan hebben, adviseren artsen leefstijlaanpassingen om het risico te verminderen. Vermijd intensieve sporten, overmatig gebruik van hormonale anticonceptie, en let op tijdens de overgang. Onderzoek naar SCAD wordt momenteel op Europees niveau uitgevoerd. Het gaat nu goed met de twee vrouwen, eens in de zoveel tijd hebben ze een controle in het ziekenhuis. “Maar dat voegde op een gegeven moment niet veel meer toe en toen ben ik daarmee gestopt”, vertelt De Wissel. “Later heeft de huisarts de basale controle overgenomen en dat geeft wel een goed gevoel.”

Vrouwenhart: Bewustwording en kennisdeling

Caroline Verhage, na haar eigen zoektocht naar informatie, richtte www.vrouwenhart.nl op om bewustzijn te creëren. De bijbehorende Facebookgroep en stichting delen ervaringen en kennis. Cecile de Wissel benadrukt het belang van alert zijn op symptomen en niet tevreden te zijn met een oppervlakkige diagnose. Over het vrouwenhart is tot nog toe te weinig bekend, hierdoor wordt er veelal een verkeerde diagnose gekoppeld aan de symptomen die vrouwen ervaren bij hartproblemen.

Doe aan preventief hartonderzoek

Het verhaal van Cecile en Caroline onderstreept de noodzaak van bewustzijn rond SCAD en het belang van periodiek preventief hartonderzoek. Volg je intuïtie, deel je klachten, en vraag om een gedegen onderzoek om mogelijke nare situaties te voorkomen. Bij Caroline is naar aanleiding van een afwijkende ECG, SCAD gediagnosticeerd. Weinig mensen zijn op de hoogte dat een ecg bij indicatie geheel kosteloos afgenomen kan worden en een hoop inzicht geeft in je hartgezondheid. Zorg voor je hartgezondheid en ontdek de preventieve maatregelen tegen SCAD.

Ik wil een compleet vergoed onderzoek

Boek uw ECG onderzoek en kom erachter of u indicatie hebt voor SCAD

  • Volledig vergoed door de zorgverzekeraar
  • Gaat niet af van het eigen risico
  • Binnen enkele dagen advies en resultaat van een medisch specialist
Boek uw onderzoek
Deel dit artikel

Relevante artikelen