Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Symptomen hart- en vaatziekten: Alles wat je moet weten over CAD (coronaire hartziekte)

Blog 13 november 2023
Symptomen hart- en vaatziekten Alles wat je moet weten over CAD (coronaire hartziekte) MediHealthGroup

Symptomen hart- en vaatziekten: Hart- en vaatziekten vormen een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid wereldwijd, waarbij een van de meest voorkomende aandoeningen Coronaire hartziekte (CAD) is. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen van CAD, ook wel bekend als coronaire hartziekte, en hoe je mogelijke waarschuwingssignalen kunt herkennen.

Wat is Coronaire hartziekte (CAD)?

CAD is een aandoening waarbij de bloedvaten die zuurstofrijk bloed naar het hart transporteren (coronaire slagaders) vernauwd raken of geblokkeerd zijn. Dit leidt tot verminderde bloedtoevoer naar het hart, wat kan resulteren in ernstige complicaties zoals een hartaanval.

Symptomen hart- en vaatziekten: aandoening Coronaire hartziekte (CAD):

  1. Pijn op de Borst (Angina): Een van de meest voorkomende symptomen van CAD is angina pectoris, een beklemmende pijn of druk op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de armen, rug, nek, kaak of maag.
  2. Kortademigheid: Personen met CAD kunnen moeite hebben met ademhalen, vooral tijdens fysieke activiteit. Kortademigheid kan ook optreden tijdens rust.
  3. Vermoeidheid: Onverklaarbare vermoeidheid is een ander veelvoorkomend symptoom. Zelfs na voldoende rust kunnen mensen met CAD zich nog steeds moe voelen.
  4. Duizeligheid en Zwakte: Onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen kan duizeligheid en zwakte veroorzaken. Dit kan leiden tot flauwvallen in ernstige gevallen.
  5. Hartaanval (Myocardinfarct): In gevorderde stadia van CAD kan een volledige blokkade van een kransslagader leiden tot een hartaanval. Symptomen zijn onder meer ernstige pijn op de borst, kortademigheid, misselijkheid en zweten.

Hoe wordt CAD gediagnosticeerd?

Diagnose van CAD omvat vaak fysieke onderzoeken, bloedonderzoek, elektrocardiogrammen (ECG) en geavanceerdere tests zoals een angiogram.

Voorkomen en Behandeling:

Het verminderen van risicofactoren zoals roken, een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en controle van bloeddruk en cholesterol kan helpen CAD te voorkomen. Behandelingsopties omvatten medicatie, angioplastiek en chirurgische ingrepen zoals bypassoperaties.

CAD is een ernstige aandoening die aandacht verdient om de symptomen hart- en vaatziekten te herkennen. Het is cruciaal om bewust te zijn van de symptomen en risicofactoren, zodat preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Als je vermoedt dat je symptomen van CAD ervaart, boek dan een compleet vergoed hartonderzoek. Dit onderzoek gaat niet af van het eigen risico en kan helpen bij het identificeren van deze aandoening.

Door aandacht te besteden aan je hartgezondheid en proactief te handelen, kun je jouw risico op CAD verminderen. Blijf gezond en luister naar de signalen die je lichaam je geeft.

Boek uw onderzoek

Boek direct uw vergoed hartonderzoek bij een locatie bij u in de buurt en kom erachter of u risico loopt op de aandoening CAD

  • Compleet vergoed vanuit de basisverzekering
  • Gaat niet af van het eigen risico
  • Binnen enkele dagen resultaat binnen
Bekijk hier
Deel dit artikel

Relevante artikelen