Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Ontdek de kracht van echocardiografie in de cardiologie

Blog 2 november 2023
Ontdek de kracht van echocardiografie in de cardiologie MediHealthGroup

Echocardiografie, een onmisbare techniek in de cardiologie, heeft sinds de jaren ’50 een enorme evolutie doorgemaakt. Van eenvoudige beeldvorming tot geavanceerde 3D-echocardiografie, deze methode biedt unieke mogelijkheden om het hart in actie te zien. Maar wat houdt echocardiografie eigenlijk in?

Beeldvorming in Beweging

Echocardiografie maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven om het hart in actie vast te leggen. Het is een veilig en niet-invasief onderzoek waarbij een echocardiograaf het kloppende hart in realtime observeert. Dit biedt waardevolle informatie over de hartfunctie, anatomie, en eventuele afwijkingen, zoals lekkages en vernauwingen van de hartkleppen.

Ultrasone Geluidsgolven en hun Geheimen

Echocardiografie werkt met ultrasone geluidsgolven die buiten het bereik van het menselijk gehoor liggen. Deze geluidsgolven worden opgewekt door kristallen in een zender-ontvanger, ook wel bekend als de transducer. Deze transducer wordt op de borstkas geplaatst, en net zoals een sonar de zeebodem in kaart brengt, worden de echo’s op een scherm omgezet in bewegende beelden.

Doppler: Het Verhaal van Bloedstromen

Echocardiografie gaat verder dan alleen het hart. Dankzij het Doppler-effect kunnen we ook de bloedstroom observeren. Dit effect, ontdekt door Christian Doppler, houdt in dat geluid anders klinkt als het naar je toekomt dan wanneer het van je weg beweegt. Hetzelfde geldt voor geluidsgolven die terugkaatsen op de rode bloedcellen in de bloedstroom. Door deze toonhoogte een kleur te geven, onthullen we de snelheid, richting en breedte van de bloedstroom, wat cruciaal is bij het beoordelen van hartkleppen en eventuele problemen.

Structuur en Pompkracht van het Hart

Echocardiografie onthult meer dan alleen het uiterlijk van het hart. Het meet de dikte van de hartspier op verschillende locaties en beoordeelt samentrekkingen. Dit helpt bij het opsporen van anatomische afwijkingen en samentrekkingen die aangetast kunnen zijn door bijvoorbeeld een infarct. De ejectiefractie, die de pompkracht van het hart weergeeft, kan ook worden berekend. Een gezonde linkerkamer pompt 60% of meer van zijn maximale inhoud per hartslag uit.

Op Spoor naar Hartkleppen en Genetische Aandoeningen

Echocardiografie is ideaal voor het in beeld brengen van hartkleppen en genetische hartafwijkingen. Het geeft een duidelijk beeld van de kleppen en kan verkalkingen en kleplekkages opsporen. Daarnaast wordt het veel gebruikt in de cardiogenetica om genetische hartafwijkingen, zoals cardiomyopathie, vast te stellen.

Tumoren en Ischemiedetectie

Tumoren in de buurt van het hart kunnen met echocardiografie worden geïdentificeerd. Bovendien is het een waardevol hulpmiddel voor ischemiedetectie, waarbij het gedrag van de hartspier tijdens inspanning wordt geobserveerd. Dit kan coronarialijden aan het licht brengen, wat cruciaal is voor verdere behandelingsopties.

De Beperkingen van Echocardiografie

Hoewel echocardiografie veel voordelen heeft, heeft het ook zijn beperkingen. Het is minder gedetailleerd dan een MRI– of CT-scan, en niet geschikt voor iedereen, met name bij patiënten met veel onderhuids vet op de borstkas of longproblemen. In dergelijke gevallen kan het geluid gedempt worden, wat de beeldvorming bemoeilijkt.

Een Laatste Gedachte

Echocardiografie is een waardevol hulpmiddel in de cardiologie, dat het mogelijk maakt om het hart op een veilige en niet-invasieve manier te beoordelen. Het biedt inzicht in de hartfunctie en kan problemen detecteren die anders onopgemerkt zouden blijven. Het is een krachtige technologie die levens kan redden.

Boek uw onderzoek

  • Volledig vergoed vanuit de basisverzekering
  • Gaat niet af van het eigen risico
  • Binnen enkele dagen een conclusie van de medisch specialist
Bekijk beschikbaarheid
Deel dit artikel

Relevante artikelen