Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Nieuwe ontwikkelingen en richtlijnen voor vroegtijdige opsporing van huidkanker

Blog 1 mei 2023
Nieuwe ontwikkelingen en richtlijnen voor vroegtijdige opsporing van huidkanker

Huidkanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland worden jaarlijks meer dan 70.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Wat het tot een belangrijk gezondheidsprobleem maakt dat meer bewustwording verdient. Gelukkig wordt er veel geïnvesteerd in vroegtijdige opsporing van huidkanker. Het is bekend dat hoe eerder huidkanker wordt ontdekt, hoe beter de prognose en behandeling aanslaan. Vooral bij melanomen kan vroegtijdige diagnose levensingrijpend zijn doordat uitzaaiing naar andere organen voorkomen kan worden. Belangrijk hierdoor is dat men zich bewust is van de symptomen en risicofactoren en deze in acht houdt. Lees in dit artikel de nieuwe ontwikkelingen en richtlijnen voor vroegtijdige opsporing van huidkanker.

Nieuwe technologieën voor bestrijding van huidkanker

Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de medische technologie, zoals teledermatologie en moleculaire diagnostiek, die het gemakkelijker maken om huidkanker in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Om vroegtijdige opsporing van huidkanker te bevorderen, zijn er diverse richtlijnen ontwikkeld voor het screenen van risicogroepen en het uitvoeren van zelfonderzoek. Zo adviseert de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) om mensen met een verhoogd risico op huidkanker regelmatig te laten controleren door een dermatoloog. Er zijn ook diverse apps, online tools en instanties beschikbaar ter preventie van huidkanker.

Risicofactoren beperken

Naast vroegtijdige opsporing is preventie van huidkanker natuurlijk minstens zo belangrijk. Overmatige blootstelling aan Uv-straling is een belangrijke risicofactor. Het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon en het gebruik van beschermende kleding en zonnebrandcrème zijn belangrijke maatregelen om het risico op huidkanker te beperken. Het is essentieel dat mensen zich bewust worden van de symptomen en risicofactoren van huidkanker en regelmatig hun huid controleren op verdachte plekjes. Men kan zich bij indicatie 4 keer per jaar kosteloos laten onderzoeken op huidkanker bij instanties zoals MediHealthGroup. Door bewustwording en preventie kan het aantal nieuwe gevallen van huidkanker worden verminderd.

Vergoed huidonderzoek

Beantwoord uw medisch validatieformulier en wordt uitgenodigd voor een vergoed huidonderzoek dat niet af gaat van het eigen risico.

  • Volledig vergoed
  • Gaat niet ten koste van eigen risico
  • Beoordeeld door een dermatoloog
  • Binnen 1 dag een afspraak
medisch validatieformulier
Deel dit artikel

Relevante artikelen