Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Onderzoek: Huisdieren zijn goed voor het hart

Blog 23 maart 2023
huisdieren hebben een goede werking op de hart en bloeddruk

We weten allemaal dat een huisdier de mens gelukkig maakt. Naast dat het zeer aangenaam is om een huisdier te hebben, hebben huisdieren ook een positief effect op de mentale en lichamelijke gezondheid. Misschien herkent u zich er wel in en is dit voor u logisch te beredeneren. Zo zorgt het hebben van een hond bijvoorbeeld voor meer lichaamsbeweging. Maar wist u dat huisdieren bovendien ook goed zijn voor het hart? Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vertrouwde viervoeter de overlevingskans na een beroerte of hartaanval significant vergroot.

Invloed huisdieren op gezondheid

Zoals hierboven beschreven, is er een positieve werking op de fysieke en mentale gesteldheid bij het hebben van huisdieren. Er is geconstateerd dat mensen die in het bezit zijn van een hond of een kat een lagere bloeddruk hebben. Bovendien verbetert de hartslag bij mensen met deze trouwe viervoeters. Voorname reden is dat mensen met dieren logischerwijs meer wandelen. Maar ook speelt de stres verlagende werking van huisdieren een grote rol. Het lichaam produceert hierdoor meer endorfine: het lichaam wordt dan ertoe gezet tot verbetering van de motorische en geestelijke capaciteiten.

Huisdieren bloeddruk verlagend

Effect op huisartsen bezoek

Mensen met huisdieren voelen zich minder angstig, eenzaam en depressief. Het verzorgen van een huisdier geeft voldoening en een zelfverzekerd gevoel. Chronisch zieke mensen voelen zich minder neerslachtig met een huisdier om hun heen. Een dier geeft structuur aan het leven en men voelt zich beter wanneer zij een huisdier hebben. Dit blijkt ook uit het aantal bezoeken aan de huisarts dat gepleegd wordt door mensen met een huisdier. Eigenaren van een huisdier gaan gemiddeld 20% minder vaak langs bij de huisarts.

Hond goed voor de gezondheid

De universiteit van Toronto kwam na uitvoering van 10 studies over 3,8 miljoen mensen tot het inzicht dat hondeneigenaren 24% minder kans hebben op overlijden in een periode van tien jaar. De invloed van honden was nog sterker te meten bij mensen die een hartaanval hebben gehad. De kans op overlijden nam met maar liefst 65% af bij het hebben van een hond.

Huisdieren goed voor het hart

Effecten van beroertes en hartaanvallen bij hond eigenaren

Een Zweedse studie uitgevoerd door de Universiteit van Uppsala, focuste zich vooral op wat het effect is van het hebben van een hond op mensen die een beroerte of hartaanval hebben gehad. Van alle mensen die ofwel een hartaanval of beroerte hebben gehad, had slechts 5% van de 335.000 mensen een hond. Daarbij hadden zij zelfs al kregen ze toch een beroete of hartaanval, 35% minder kans op overlijden.

Waarom een huisdier goed is voor je gezondheid

Ook NU.nl stelt wekelijks gezondheidsvragen aan een deskundige. In de week van 8 februari 2023 ging de vraag over: Zijn huisdieren nou wel of niet gezond voor je? Hieronder volgt een greep uit de reactie van de deskundige.

Waarom zijn huisdieren gezond voor je?

“Het hebben van huisdieren heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo is het heel goed voor je hart. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Een huisdier verlaagt niet alleen de bloeddruk, maar ook het cholesterolgehalte.”

“Mensen met een huisdier hebben een aanzienlijk grotere kans om een hartaanval te overleven dan mensen zonder huisdier, vooral als dat dier een hond is. Ook blijkt het hebben van een huisdier ervoor te zorgen dat de bloeddruk lager blijft bij stressvolle gebeurtenissen.”

Periodiek preventief hartonderzoek

Uiteraard is het hebben van een hond niet de enige manier om het risico op een hartaanval of beroerte te verlagen. Door een gezonde levensstijl aan te houden met voldoende beweging en gezond eten, kan men al het risico verlagen. Belangrijk is vooral om bij vage klachten die kunnen duiden op hart- en vaatziekte, concreet actie te ondernemen. Zo kan men bij indicatie periodiek een volledig vergoed hart- en vaatonderzoek uit laten voeren om preventief te kunnen handelen.

Deel dit artikel

Relevante artikelen