Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

IJzertekort en hart- en vaatziekten: Vitamines, voeding en symptomen

Blog 13 november 2023
IJzertekort en hart- en vaatziekten: Vitamines, voeding en symptomen MediHealthGroup

IJzertekort en hart- en vaatziekten: IJzer is een essentieel mineraal dat een sleutelrol speelt in diverse lichaamsfuncties. Waaronder de vorming van hemoglobine en het zuurstoftransport door het bloed. Een tekort aan ijzer kan echter nadelige effecten hebben. Niet alleen op de algehele gezondheid maar ook op het risico op hart- en vaatziekten. In dit artikel duiken we in de complexe relatie tussen ijzertekort, vitamines, en de impact op de gezondheid van het hart.

Het cruciale verband tussen ijzertekort en hart- en vaatziekten

IJzer is van vitaal belang voor de productie van hemoglobine, het eiwit dat zuurstof bindt en transporteert. Bij onvoldoende ijzer in het lichaam kan het hart gedwongen worden harder te werken, wat vervolgens kan leiden tot verschillende cardiovasculaire complicaties.

Symptomen van IJzertekort

De symptomen van ijzertekort worden niet altijd herkent en vaak niet serieus genomen. Daarbij, hoe langer iemand met een ijzertekort rondloopt hoe heftiger de symptomen kunnen worden.

 1. Vermoeidheid: Een van de vroegste tekenen van ijzertekort is vermoeidheid, omdat er minder zuurstof beschikbaar is om energie te produceren.
 2. Kortademigheid: Een afname van zuurstoftransport kan leiden tot kortademigheid, vooral bij fysieke inspanning.
 3. Hartkloppingen: Het hart kan harder gaan werken om de zuurstofbehoefte te compenseren, wat kan resulteren in hartkloppingen.
 4. Hoofdpijn en Duizeligheid: Verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen kan leiden tot hoofdpijn en duizeligheid.

Vitamines bij IJzertekort

In gevallen van ijzertekort spelen deze vitamines een specifieke en belangrijke rol bij het ondersteunen van verschillende aspecten van de gezondheid, van ijzerabsorptie tot rode bloedcelvorming. Het begrijpen van hun functies biedt inzicht in hoe voeding kan bijdragen aan het herstellen van een evenwichtig ijzerniveau in het lichaam. De belangrijkste vitamines om via voeding of supplementen binnen te krijgen zijn:

 1. Vitamine C: Essentieel voor de opname van plantaardig ijzer (non-heemijzer) uit voedsel.
 2. Vitamine A: Draagt bij aan de productie van hemoglobine.
 3. Vitamine B12: Noodzakelijk voor de rijping van rode bloedcellen en de productie van DNA.

Hart- en Vaatziekten Risico

Bij ijzertekort kunnen verschillende nadelige effecten op het cardiovasculaire systeem optreden:

 • Bloedstolling: IJzertekort kan de neiging tot bloedstolling verhogen, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Een adequate ijzerbalans is cruciaal voor het handhaven van een gezonde bloedstolling.
 • Hypertensie: Verminderde zuurstoftoevoer als gevolg van ijzertekort kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Een evenwichtige ijzerstatus is van belang om de bloeddruk op een gezond niveau te houden.
 • Verminderde Inspanningstolerantie: IJzertekort dwingt het hart om harder te werken, wat kan resulteren in verminderde inspanningstolerantie. Een adequaat ijzergehalte ondersteunt een efficiënter transport van zuurstof door het bloed, wat essentieel is voor fysieke prestaties en uithoudingsvermogen.

IJzertekort aanvullen met voeding en suppletie

In je dagelijkse voeding, is het van belang om een gevarieerde inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer binnen te krijgen. Dit omvat rood vlees, gevogelte, vis, peulvruchten en donkere bladgroenten. Deze voedingsmiddelen bieden zowel heem- als non-heemijzer, wat belangrijk is voor een evenwichtige ijzeropname.

Het is echter ook belangrijk om te erkennen dat in sommige gevallen, zoals bij specifieke medische behoeften of moeilijkheden bij het verkrijgen van voldoende ijzer uit voeding, supplementen kunnen worden overwogen. Het is raadzaam dit altijd te doen onder begeleiding van een arts, om ervoor te zorgen dat de supplementinname past bij je individuele behoeften en gezondheidsdoelen.

IJzertekort is een factor die serieus moet worden genomen, vooral gezien de impact ervan op hart- en vaatziekten. Het belang van een gebalanceerd dieet, rijk aan ijzer en vitamines, kan niet genoeg worden benadrukt. Het is essentieel om regelmatig medisch advies in te winnen om de juiste voeding en eventuele supplementen te bepalen om het hart gezond te houden.

Boek uw volledig vergoed hartonderzoek

Heeft u ijzertekort gehad? Kom erachter of dit invloed heeft gehad op uw hartgezondheid en boek direct uw volledig vergoed hartonderzoek.

 • Volledig vergoed vanuit de basisverzekering
 • Gaat niet af van het eigen risico
 • Binnen enkele dagen een afspraak en resultaat van het onderzoek
Deel dit artikel

Relevante artikelen