Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Alles over saturatie

Blog 17 januari 2023

Heb je ook wel eens last van benauwdheid of problemen bij het ademhalen? Er kan dan sprake zijn van een lage saturatie (zuurstof in het bloed). Maar waar staat saturatie nou eigenlijk voor?

Wat is saturatie?

Zoals je waarschijnlijk al weet heeft het lichaam zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Het lichaam haalt zuurstof uit de lucht en geeft dit door aan het bloed. De zuurstof in het bloed wordt ook wel saturatie genoemd. Het is een belangrijke waarde, die iets zegt over de hoeveelheid zuurstof in je bloed. De zuurstofsaturatie wordt uitgedrukt in een percentage. De meest gezonde mensen hebben een saturatie tussen de 95-99%. Mensen met een longaandoening, zoals COPD, kunnen een waarde hebben van minder dan 94%. Zij hebben standaard minder zuurstof in hun bloed.

Saturatiesymptomen

Zoals hierboven beschreven kan er sprake zijn van een lage waarde zuurstof in het bloed bij benauwdheid of problemen bij het ademhalen. Echter zijn er meer symptomen die zich voordoen bij een lage saturatie, zoals:

  • Je voelt je suf, vergeetachtig of verward.
  • Je voelt je zwak, alsof je minder kracht hebt.
  • Je hebt een bleke of blauwe huid. Dit is vooral te zien aan vingers, tenen, nagels en lippen.
  • Je hebt een hoge ademhalingsfrequentie en hartslag.
  • Je voelt je onrustig, angstig of gejaagd.

 

Een saturatiemeter meet de hoeveelheid zuurstof die er in je bloed zit. Dit is een compacte en draadloze knijper die je op je vinger bevestigd. Er zitten led-lampjes in die meten hoeveel licht er door de vinger gaat. Zo wordt het zuurstofgehalte in je bloed berekent.

Meer onderzoek nodig

De uitslag is op de display van het apparaat af te lezen. Zoals eerder beschreven ligt een gezonde saturatie tussen de 95% en 100%. Wanneer jouw uitslag hiervan afwijkt, is het verstandig om nader onderzoek te laten uitvoeren. Zo zou een test of hart- en vaatonderzoek voor een verklaring kunnen zorgen in de afwijkende saturatiewaarde.

Saturatie zelf verbeteren

Daarnaast zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om je saturatie te verbeteren, namelijk:

  • Beweeg voldoende.
  • Ga regelmatig naar buiten voor frisse lucht.
  • Zorg voor ontspanning. Stress kan een negatieve invloed hebben op je saturatie.
  • Rook je? Stoppen of minderen kan het verbeteren.
  • Eet ijzerrijke producten om bloedarmoede te voorkomen. Donkergroene groenten zoals andijvie en spinazie bevatten veel ijzer. Ook noten, peulvruchten en volkoren producten zijn ijzerrijke voedingsmiddelen.

Ben je ook benieuwd naar jouw saturatiewaarde? Maak direct een afspraak voor een saturatiemeting en wie weet tot dan!

Deel dit artikel

Relevante artikelen