Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg

Wat is een saturatie meting?

Een saturatie meting is een meting die vooral gedaan wordt bij sporters, mensen met een longaandoening, (long) covid patiënten en mensen die kortademig, moe en futloos zijn. Bij een saturatie meting wordt het percentage zuurstof in jouw bloed gemeten. Dit wordt gedaan door een soort knijpermechanisme op de vingertop te bevestigen.

Meer onderzoek nodig

De uitslag is op de display van het apparaat af te lezen. Een gezonde saturatie ligt tussen de 95% en 100%. Wanneer jouw uitslag hiervan afwijkt, is het verstandig om nader onderzoek te laten uitvoeren. Zo zou een spirometrie test of hart- en vaatonderzoek voor een verklaring kunnen zorgen in de afwijkende saturatiewaarde.

Maak direct een afspraak
MediHealthGroup saturatie onderzoek

Mogelijke oorzaken van desaturatie

Wanneer jouw saturatie onder de 95% ligt spreek je van desaturatie. Te weinig zuurstof in bloed kan verschillende oorzaken hebben:

  • Ademhalingsproblematiek; je zou mogelijk astma, COPD of een andere ademhalingsziekte kunnen hebben.
  • Hartdecompensatie; een hartdecompensatie kan ervoor zorgen dat er vocht in de longen komt. Hierdoor kan het zo zijn dat er te weinig zuurstof wordt opgenomen vanuit de longen in het bloed.
  • Slaapapneu; bij slaapapneu krijg je ‘s avonds te weinig zuurstof in het bloed. Dit komt omdat je tijdens het slapen stop met ademhalen voor tientallen seconden tot enkele minuten. Dit kan meerdere keren per nacht voorkomen.