Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Werkenden in de bouw behoeven vaker medisch onderzoek

Blog 6 maart 2023
bouwmedewerkers werken in bouw vaker medisch onderzocht worden

Medisch onderzoek in de bouw

Medewerkers en ZZP’ers in de bouw hebben het zwaar te verduren. Deze groep mensen maken lange dagen van fysiek zwaar werk. Bovendien gebeurt dit ook in vaak barre omstandigheden. Denk hierbij aan kou, regen of juist hitte. Niet alleen het fysiek risicovolle zware werk waar ongelukken veel voorkomen, draagt bij aan dat beroepen in de bouw medisch onderzoek behoeven. Tevens gelden er factoren waar vele geen rekening mee houden. Medewerkers en ZZP’ers in de bouw lopen, zonder zij hier bewust van zijn, een verhoogd risico op diverse (chronische)ziektes. Lees verder waarom en voor welke ziektes werkenden in de bouw risico lopen.

Hart- en vaatziekte bij werkenden in de bouw

Wellicht vraagt u zich af waarom het specifiek voor werkenden in de bouw van belang is om een vergoed hartonderzoek te laten uitvoeren? Gemiddeld 25% van de bouwmedewerkers loopt een verhoogd risico op hart- en vaatziekte. Dit aantal bevat uitsluitend de bouwvakkers die wel degelijk op de hoogte zijn. Echter zijn velen zich niet bewust van het risico dat zij lopen op bijvoorbeeld een aneurysma of een beroerte. Het risico op hart- en vaatziekte wordt veroorzaakt door overgewicht. Ook een te hoog cholesterol door ongezonde voeding, maar ook beschadigde longen spelen een rol. Een zeer klein percentage vakmensen zijn op de hoogte van de grote invloed die beschadigde longen hebben op de hart en vaten. Wanneer medewerkers of ZZP’ers in de bouw beschadigde longen heeft en tevens lijdt aan COPD loopt deze groep 2,5 keer zoveel kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekte. Hieronder leggen we uit waarom vooral deze vakmensen een verhoogd risico op longbeschadiging hebben. Zelfs als zij geen sigaretten roken.

Beschadigde longen (COPD) bij vakmensen in de bouw

Beschadigde longen kunnen, als dit niet op tijd wordt vastgesteld, resulteren in chronische bronchitis of longemfyseem, ook wel bekend als COPD. Uit een onderzoek dat in Amerika is uitgevoerd blijkt dat maar 66,67% van het personeel lijdt aan matige tot ernstige COPD. De ontwikkeling van COPD komt voort uit blootstelling aan gevaarlijke stoffen en de hoeveelheid fijn stoffen die aanmerkelijk veel voorkomen in de bouw. De combinatie van blootstelling aan dampen, gassen, rook en (fijn)stof tijdens de werkzaamheden hebben grote gevolgen voor de conditie van de longen. Beroepen zoals metselaars, stukadoors en dakdekkers lijken een groter risico te lopen. Bovendien ook in andere bouwberoepen kan blootstelling leiden tot ernstige longbeschadiging. Deze longbeschadiging kunnen zich ontwikkelen tot COPD. Mocht er al sprake zijn van COPD, is het zeer aan te raden hier zo spoedig mogelijk achter te komen. De levensstijl moet voldoende aangepast worden om de schade in het vervolg te verminderen en de kwaliteit van leven te behouden.

Rookgedrag bij bouwpersoneel

Bovendien speelt het rookgedrag in de bouw ook een significante rol in het veel voorkomen van COPD bij medewerkers in de bouw. Om vroegtijdig in te grijpen wanneer de beschadiging van de longen nog beperkt is en op die manier de kwaliteit van het leven te behouden, is het dus raadzaam voor medewerkers in de bouw om periodiek een – vanuit de basisverzekering – vergoed longonderzoek uit te voeren. Bovendien weten deze mensen na het longfunctieonderzoek ook of zij een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekte.

Buitenwerken als risicofactor voor huidkanker

In Nederland worden er helaas geen cijfers bijgehouden van het voorkomen van huidkanker bij mensen in de bouw. In Duitsland gebeurt dit wel. De diagnose huidkanker bij medewerkers in de bouw makt jaarlijks een drastische stijging bij onze buren. Daar is inmiddels de werkgever zelfs verantwoordelijk voor het beschermen van personeel tegen uv-straling. Uit het onderzoek blijk namelijk dat de kans op het ontwikkelen van (huid)kanker in de bouw vier tot vijf maal groter is dan gemiddeld. Vakbond FNV Bouw vindt dat er een verplichting moet komen van zonnebrandcrème en UV-beschermende kleding op de bouwplaats. Huidkanker ontwikkeld zich langzaam waardoor beschadiging van 10 jaar geleden nu tot uiting kan komen. Ontzettend belangrijk daarom voor bouwpersoneel om verdachte plekjes regelmatig te laten controleren.

Deel dit artikel

Relevante artikelen