Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Een te langzaam werkende schildklier

Blog 6 december 2022
Schildklieronderzoek MediHealthGroup

Herken je dat, het kouder hebben dan normaal , zwaarder geworden zijn, moe worden, dikkere oogleden en verstopping van de darmen? Wanneer je last hebt van deze klachten kan het zo zijn dat je last hebt van een te langzaam werkende schildklier.

De schildklier is een orgaan die zich bevindt in de hals. Het heeft een vlindervormige vorm en produceert schildklierhormonen. Deze schildklierhormonen zorgen voor:

  • Stofwisseling
  • Groei
  • Geestelijke ontwikkeling

Als de schildklier gezond is, wordt er genoeg schildklierhormoon geproduceerd. Het zorgt onder andere voor de regulatie van je lichaamstempratuur, eetlust, verbranding, hartslag en de bloeddruk. Als er iets mis is met de schildklier gaat deze te snel of juist te traag. Maar wat is er mis bij een te langzaam werkende schildklier?

schildklierwaarden onderzoek MediHealthGroup

 

Te weinig schildklierhormoon

Als de symptomen zoals: het kouder hebben dan normaal , zwaarder geworden, moe worden, dikkere oogleden en verstopping van de darmen herkenbaar zijn voor een persoon, kan het zo zijn dat je last hebt van een te langzaam werkende schilklier. Bij een te langzaam werkende schildklier maakt de schildklier te weinig schildklierhormoon aan. Dit hormoon wordt afgegeven aan het bloed waardoor het lichaam uit voedsel energie maakt. Dit wordt ook wel stofwisseling genoemd. Als de stofwisseling te langzaam verloopt dan werkt het lichaam niet meer optimaal.

Op termijn is een slecht werkende schildklier gevaarlijk. Mensen met een trage of snelle schildklier kunnen sneller hart- en vaatziekten krijgen. Een te traag werkende schildklier verhoogt ook de kans op botontkalking. Een goed werkende schildklier is dus essentieel voor een goed werkend lichaam.  Het is belangrijk om er zo snel mogelijk achter te komen wanneer je schildklier niet goed werkt, want dan kan er actie ondernomen worden.

Ook last van klachten die passen bij een traag werkende schildklier? Het is erg belangrijk om vroegtijdig schildklier problemen op te sporen en deze aan te pakken. Wanneer je namelijk niet wordt behandeld voor jouw schildklier problemen kan dit tot gezondheidsproblemen zorgen waaronder hart- en vaatziekten, hyperactiviteit en depressie. Doorgaans verslechterd de gezondheid bij het hebben van een te trage of snelle schildklier.

Deel dit artikel

Relevante artikelen