Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Zijn salades goed om af te vallen?

Blog 8 augustus 2022
Helpen salades bij het afvallen?

Salade een goede maaltijd

Tijdens het afvallen eten veel mensen salades. Het kan inderdaad een goede manier zijn om af te vallen. Een salade is over het algemeen een goede maaltijd. Door de rauwkost en bladgroentes heb je langer een vol en gevuld gevoel in de maag. Bovendien zitten in rauwkost en bladgroentes veel vezels die zorgen voor dit gevoel en zal je over de rest van de dag minder eten. Verder bevat een salade ook veel eiwitten en onverzadigde vetten (goede vetten).

Je valt namelijk af wanneer je meer calorieën verbrand dan dat er gegeten worden. Omdat een salade niet veel calorieën bevatten maar wel genoeg voedingsstoffen. Vandaar dat het een goede optie is om deze toe te voegen in je dieet.

Kant en klare salades

Iedereen doet het wel is een salade halen van de supermarkt, daar is niks mis mee! Mits  er geen tijd is om te koken, zullen mensen er snel voor kiezen om een kant en klare maaltijdsalade van de supermarkt te kopen. Pas hier wel mee op de kant en klare salades bevatten vaak wel veel dressing. In de dressing zitten namelijk wel veel calorieën, suikers en minder goede vetten. Dat betekend niet dat een kant en klare maaltijd gelijk niet meer gezond is. Je kan er namelijk voor kiezen om minder dressing te gebruiken dan de hoeveelheid die bij de salade zit verpakt.

Een andere tip is wanneer je uit eten gaat en je besteld een salade in het restaurant. Vraag of het bijvoorbeeld mogelijk is om de dressing apart te krijgen. Ook zo kan je zelf de hoeveelheid dressing bepalen waardoor je minder calorieën binnenkrijgt.

helpen salades bij het afvallen?

Hoe stel je een goede salade samen?

De bladgroente en rauwkost zorgen voor de hoeveelheid. Ze bevatten weinig calorieën maar zijn wel rijk aan vitamines en mineralen. Voorbeelden van bloedgroentes zijn:

  • Verschillende sla soorten: rucola, veldsla, ijsbergsla of eikenbladsla
  • Groentes: witlof, andijvie of spinazie

Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika, radijs, wortel, rode bieten of uien.

Ook koolhydraten zijn belangrijk in een salade, deze zorgen namelijk voor energie. Zonder koolhydraten zal je zien dat je heel de dag futloos en slap voelt. De hoeveelheid koolhydraten is ongeveer een handje vol. Bij

Producten die koolhydraten bevatten zijn: Mais, linzen, bonen (witte/bruine/kidney), rijst of rozijnen.

Verder is het ook belangrijk dat er eiwitten worden toegevoegd aan de salade. Ze helpen je bij het opbouwen van spieren. Door spiermassa zorgt je lichaam ervoor dat je heel de dag calorieën verbrand. Bij eiwitrijke producten kan je denken aan:

2-3 eieren, kalkoen, tonijn, kipreepjes of kipfilet, zalm, tofu, falafel, garnalen en zalm.

gezonde salade ingredienten

Nieuwsgierig naar de behoefte op basis van jouw DNA?

Bestel de MetaCheck! Het uitvoeren van de test is gemakkelijk en kan je zelf thuis uitvoeren. Binnen 2 weken ontvang je dan het resultaat met het overzicht van welk type metabolisme je hebt.

  • Inzicht op jouw metabolisme
  • Gratis persoonlijk voeding -en sportadvies
  • Gratis toegang tot Nutrition portal
bestel het hier!
Deel dit artikel

Relevante artikelen