Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Zembla onderzoek: huisartseninfarct. Huisartsen stoppen

Blog 3 maart 2023
Huisartseninfarct-Zembla-huisarts-patienten-stop-300x199

Onderzoek Zembla

Zorgwekkende ontwikkelingen bij de huisartsenpraktijken. Huisartsen die geen patiënten meer kunnen aannemen en huisartsen die de noodzaak voelen om het spreekuur digitaal te laten plaatsvinden. Het zijn enkele voorbeelden van de noodgrepen om het huisartsentekort te compenseren. De onderzoeksjournalisten van televisieprogramma Zembla van de BNNVARA hebben over dit onderwerp een reportage gemaakt. In het programma uiten huisartsen hun zorgen. De significante hoeveelheid aan extra werkzaamheden die er stelselmatig bijkomen gaat volgens hen ten koste van de patiënt.

Vergoed hartonderzoek ondersteunt huisartsen

Vergoed hartonderzoek is opgericht door MediHealthGroup en heeft als doel de werkdruk bij de huisartsen (eerstelijnszorg) drastisch te verlagen. Vergoed hartonderzoek doet dit door taken bij de eerstelijnszorg uit te voeren en bij aanwijzingen patiënten direct door te verwijzen.

Patiëntenstop bij de huisartsenpraktijken

Bij Zembla geven artsen aan nog maar amper zorg te kunnen leveren die ze willen. Daarnaast worden er steeds meer fouten gemaakt door een te hoge werkdruk. Ook minister Kuipers komt bij Zembla aan het woord. De minister geeft aan dat er daadwerkelijk een tekort aan capaciteit is bij de huisartsenpraktijken. De huisartsen worden overspoeld met werk. De huisartsen zelf zien de toekomst niet rooskleurig in. Al bijna 20 jaar uiten de huisartsen hun zorgen bij de politiek en in plaats daarvan zijn er alleen maar meer taken bijgekomen.

Mede door vergrijzing en ellenlange wachtlijsten, hebben de huisartsen meer kwetsbare patiënten dan voorheen.
Huisartsen zijn nooit te beroerd om bij een haperende zorg systematiek “pleisters te plakken”. Echter geven zij aan dat de rek er helemaal uit is. De waarschuwingen uit het verleden worden nu realiteit. De huisartsen verdrinken in het werk en volgens hen is de patiënt daar de dupe van. Steeds meer huisartsen besluiten te stoppen en gaan verder als waarnemend huisarts. Het aantal huisartsenpraktijken neemt af.

Zembla onderzoekt: het huisartseninfarct. Hoe heeft het zover kunnen komen? Huisartsen vragen zich af of ze hun beroep nog wel kunnen en willen uitoefenen.

Deel dit artikel

Relevante artikelen