Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Darmwand en de vermoedelijke ontwikkeling voedselallergieën

Blog 17 augustus 2022
Beschadiging darmwand

Beschadigde darmwand en chronische ontsteking

Het immuunsysteem (afweersysteem) van de darm is het grootste in het hele lichaam. Ongeveer 70% van je immuunsysteem bevindt zich in de dikke darm. Meer dan 80% van alle immuun afweerreacties begint in de darmen. Het vormt een bijna onoverkomelijke barrière voor bacteriën, virussen en andere pathogenen (ziektekiemen) en eiwitten uit voedsel. Ons organisme verdraagt ​​in principe voedsel – op voorwaarde dat het op de juiste manier verteerd wordt. En bovendien op de beoogde manier door de intacte darm barrière (darmcellen) gaat. Alleen dan worden de voedingseiwitten door het immuunsysteem herkend als niet schadelijk.

Waardoor kan de darmwand beschadigen?

Medicijnen, infecties, schimmelinfecties, stress en milieutoxines kunnen echter herhaaldelijk de darmwand beschadigen, waardoor onvolledig verteerde voedseldeeltjes tussen de darmcellen en in het bloed terechtkomen. Deze worden door het immuunsysteem als schadelijk erkend. Het immuunsysteem kan dan afweerreacties uitlokken tegen deze voedingseiwitten. Regelmatige consumptie van dit specifieke eiwit van het voedingsmiddel, kan vervolgens leiden tot repetitieve immuunreacties met chronische ontstekingen als gevolg.

Fase 1

Als de darm barrière beschadigd is, kunnen voedseldeeltjes tussen de cellen en in de bloedbaan terechtkomen.

Fase 1 ontsteking darmwand

Fase 2

Afweerreactie van het immuunsysteem: vorming van immuuncomplexen.

Fase 2 ontsteking darmwand

Fase 3

Ontstekingsreactie door vernietiging van de immuuncomplexen. Als het omliggende weefsel niet wordt beschadigd, kan dit leiden tot systemische symptomen (bijv. hoge bloeddruk).

Fase 3 ontsteking darmwand

Fase 4

Ontstekingsreactie door vernietiging van de immuuncomplexen. Als het omliggende weefsel beschadigd is, kan dit leiden tot specifieke symptomen (bv. prikkelbare darm syndroom, migraine).

Fase 4 ontsteking darmwand

Ontstaan van IgG-voedselallergie (type-III)

De voedselantigenen en antilichamen vormen samen de immuuncomplexen die zich kunnen hechten aan organen en weefsels. De immuuncomplexen kunnen vernietigd worden door de Fagocyterende cellen en het complementsysteem. De Fagocyterende cel is een type witte bloedcel die schadelijke deeltjes, bacteriën en dode cellen opruimt. Het complementsysteem speelt samen met antistoffen en fagocyten een zeer belangrijke rol bij de afweer tegen micro-organismen. Wanneer de immuuncomplexen die zich hechten aan organen en weefsels, kunnen deze beschadigd raken, en dat kan leiden tot ontstekingen die chronisch kunnen worden.

Voedselallergie test ImuPro ontwikkeld met artsen

Samen met artsen is de ImuPro test ontwikkeld die informatie geeft, of er sprake is van allergieën of intoleranties. Een allergie of intolerantie kan bijvoorbeeld worden opgemerkt door diverse symptomen van onder andere buikpijn, jeuk etc. Een allergie of intolerantie kan de kwaliteit van leven snel verminderen. Zet nu de eerste stap naar meer welzijn en leer symptomen correct te interpreteren.

Hoe vindt de meting plaats?

Bij de ImuPro test wordt de vertraagde voedselallergie reactie gemeten door middel van een simpel bloedprikje die je vanuit huis kan uitvoeren. Jouw bloed wordt door het lab geanalyseerd waarna zij via een beveiligde e-mail jouw resultaten op de e-mail zetten in een overzichtelijk rapportage. De Imupro is een hoogstaande en betrouwbare bloedanalyse die ontwikkeld is door R-Biopharm. In het laboratorium wordt specifiek geanalyseerd op IgG-antilichamen tegen bepaalde voedseleiwitten.

ImuPro

Testen op IgG-voedselallergie (typeIII)

Heb je symptomen van allergie? Met de ImuPro test je op (mogelijk) vertraagde voedselallergie

  • Test je op tot wel 270 voedselallergenen
  • Meest complete en nummer één algehele allergie test
  • Geheel persoonlijk advies en aanbevelingen
Hoe werkt ImuPro
Deel dit artikel

Relevante artikelen