Je herkent het wel hoofdpijn, vermoeid zijn, concentratie problemen en/of last van een onrustige nachtrust dit zijn symptomen van teveel stress waar veel mensen last van hebben. Wanneer je stress op de werkvloer ervaart ben je niet de enige, meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft hier ook last van. Maar liefst 88 % van de Nederlanders werkt door terwijl ze last hebben van lichamelijke stressklachten. Het wordt daarom gezien als een veel voorkomend probleem. Wat is stress op de werkvloer nou precies? De stress in of door je werksituatie is de definitie van werkstress. De stress die je tijdens je werk ervaart hoeft niet alleen door je werksituatie te komen. Het kan ook door factoren van buitenaf veroorzaakt worden en kunnen vervolgens lichamelijke stressklachten geven.
Kan stress op de werkvloer worden opgelost? Hierbij is het herkennen van stress op de werkvloer een belangrijke eerste stap. Ook is het van belang dat je gaat achterhalen wat de precieze stressor is van jouw lichamelijke stressklachten. Op de werkvloer komen vooral lichamelijke stressklachten voor zoals: vermoeidheid (61 procent heeft hier last van), een slecht humeur (48 procent heeft hier last van), slaap- en/of concentratieproblemen. Mogelijke stressfactoren op het werk kunnen zijn: deadlines, een opgejaagd gevoel, een leidinggevende functie hebben en/of perfectionisme. Het is daarom belangrijk dat er een goede balans tussen werk en privé wordt gevonden. Wanneer dit probleem niet aangepakt wordt kan dit leiden tot chronische stress, mentale en fysieke klachten, een verslechterde werksfeer en mindere werkprestaties op de werkvloer.
De gevolgen van werkstress kunnen erg ingrijpend zijn. Hierbij kan je denken aan overspannen raken, psychische klachten en uiteindelijk kan het leiden tot een burn-out. Wat is de samenhang van werkstress en een burn-out? Jaarlijks ervaren 17 procent van de beroepsbevolking in Nederland klachten die horen bij een burn-out. Het is hierom volgens het OM van speciale zaken beroepsziekte nummer 1. Uitval door stress is in de afgelopen 5 jaar 8 keer zo hoog geworden. Het is dus belangrijk dat stressklachten serieus worden genomen, het zijn namelijk signalen dat u op het moment te veel doet dan dat uw lichaam aan kan. Een burn-out voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe kan een burn-out voorkomen worden?
Een burn-out kan bijvoorbeeld voorkomen worden door een Neurospot uit te voeren. Een NeuroSpot stresstest bestaat uit een combinatie van een eenvoudige urine- en speekseltest en een uitgebreid adviesrapport. Het testresultaat bestaat uit een gedetailleerd, persoonlijk en patiëntvriendelijk document met een advies voor verdere behandeling. Wanneer je de stresstest thuis hebt uitgevoerd, is deze klaar voor verzending naar het laboratorium, en krijg je snel inzicht over de concentratie stresshormonen in jouw lichaam. Wanneer jouw resultaten bekend zijn heb je een inzicht van de concentratie stresshormonen die in jouw lichaam gemeten zijn. Aan de hand hiervan kan er actie worden ondernomen. Hierdoor neemt de kans op succes en een verbeterd welzijn enorm toe.
Doe nu je stresstest door een eenvoudige klik op de knop hieronder