Niet op een roze wolk door gezinsstress
Stress die je hebt of ervaart wanneer jij je te lang gespannen voelt door jouw ouderlijke rol, wordt ook wel parentale burn-out genoemd. Ouderschap; het lijkt allemaal leuk, maar op de schouders van ouders komt een hoop verantwoordelijkheid te liggen. Met die verantwoordlijkheden gaat vaak ook een hoop stress gepaard. Naast de verantwoordelijkheid voor het kind, heb je ook werk, eventuele zorg voor ouders of andere naasten en word er verwacht dat je bij de sociale verplichtingen aanwezig bent. Na dit rijtje opgenoemd te hebben, kan je verwachten dat deze stress ouders af en toe te veel wordt en dan kan er een parentale burn-out ontstaan. Hoe ga je hier mee om?
Hoe herken ik een parentale burn-out?
Voordat er wordt verteld hoe je met parentale stress om kan gaan moet het eerst herkend worden. Symptomen die veel voorkomen zijn namelijk: vermoeidheid, geheugenproblemen, prikkelbaarheid, hoofdpijn en/of concentratieproblemen. Daarnaast heb je het idee nooit goed genoeg te zijn en zal je ook last hebben van een aanhoudend frustrerend gevoel. Deze symptomen lijken heel erg op de kwaaltjes van een werk gerelateerde burn-out, maar zijn dus afkomstig van een andere bron.
Welke gezinssituaties zijn vatbaarder voor stress?
Ouders die kinderen hebben met een ontwikkelingsstoornis zoals: ADHD, Autisme of Asperger, hebben over het algemeen meer stress dan ouders die kinderen hebben zonder een ontwikkelingsstoornis. Als voornaamste verzorger van een kind met een ontwikkelingsstoornis, kan je gaan twijfelen over of jij wel de best mogelijke zorg biedt en of je het allemaal wel goed doet. Hierdoor kan of zal je sneller overbelast raken.
Ook alleenstaande ouders zullen vatbaarder zijn voor een burn-out. Als alleenstaande ouder draag je niet alleen alle zorg van je kind, maar ook de huishoudelijke taken en de financiële druk alleen.
Hoe kan je het beste omgaan met stress in je gezinssituatie?
Wij van MediHealthGroup zijn ervan overtuigd dat een situatie voorkomen beter is dan een situatie behandelen. Wij hebben verschillende tips opgesteld om een parentale burn-out te voorkomen of hoe je kan omgaan met een parentale burn-out.
- Praat met andere ouders die zich in een soort gelijke situatie bevinden;
- Maak af en toe tijd voor jezelf. Het is hierbij belangrijk dat je kan ontspannen zodat je even uit je dagelijkse routine stapt;
- Probeer niet te streven naar een perfecte ouder, kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit;
- Als de financiële ruimte er is, kan je overwegen om een schoonmaker in te huren. Zo wordt een deel van de huishoudelijke taken uit handen genomen en heb jij meer tijd om je te focussen op andere taken;
- Wanneer er sprake is van een partner vergeet niet om daarin te blijven investeren. Jullie zijn namelijk een team!
Je brein in balans
Wil je op een snelle manier erachter komen of je uit balans bent? Dan zit je hier goed. Wij bieden jou de NeuroSpot aan. De NeuroSpot stresstest bestaat uit een combinatie van een eenvoudige urine- en speekseltest en een uitgebreid adviesrapport. Het testresultaat bestaat uit een gedetailleerd, persoonlijk en patiëntvriendelijk document met een advies voor verdere behandeling. Wanneer je de stresstest thuis hebt uitgevoerd, is deze klaar voor verzending naar het laboratorium en krijg je snel inzicht over de concentratie stresshormonen in jouw lichaam. Wanneer jouw resultaten bekend zijn, heb je een inzicht op de concentratie stresshormonen die in jouw lichaam aanwezig zijn. Aan de hand hiervan, kan er actie worden ondernomen. Hierdoor neemt de kans op succes en een verbeterd welzijn enorm toe.