Een opgeblazen gevoel, iedereen heeft er wel eens last van. Je kan hierin een scheiding maken tussen twee vormen van een opgeblazen gevoel:
Wanneer het gaat over de laatste vorm van een opgeblazen gevoel, kan dit veroorzaakt worden door de dikke darm. Het kan zo zijn dat de bacteriën in je gas-darmstelsel bepaalde voedingsmiddelen niet volledig verteren. Hierdoor komen de restante voedingsmiddelen in je dikke darm terecht waardoor de darmflora vergist wordt. Er is nog een andere verklaring voor een opgeblazen gevoel. Het kan namelijk zo zijn dat je opgeblazen gevoel komt door een voedselallergie. Bij 73 procent van de mensen die buikpijn ervaart, worden de klachten verergerd door bepaalde voedingsstoffen. Doordat er meer dan 50 soorten voedingsstoffen bekend zijn, die weer duizenden voedingsmiddelen vormen, is het lastig om te achterhalen welk voedingsmiddel het opgeblazen gevoel veroorzaakt. Om hier toch een beter inzicht in te krijgen, lees vooral dit artikel verder.
Hoe herken ik het? Buikpijn is te herkennen aan een pijnlijk of zelfs stekend gevoel in de boven of onderbuik, vaak ter hoogte van de maag en darmen. Bij een opgeblazen wordt ook vaak een ongemakkelijk gevoel ervaren. Echter, komen er ook andere klachten bij kijken zoals: een rommelend gevoel, winderigheid, boeren en buikkrampen.
Wanneer je de klachten van een opgeblazen gevoel herkent, kan het zo zijn dat er sprake is van een voedselallergie. Mits je last hebt van een glutenintolerantie, heb je vaak ook nog last van diarree. Bij een allergie is er sprake van een hoge concentratie histamine in de darm. Deze hoge concentratie is te verklaren doordat er bij een allergie het enzym, wat histamine afbreekt, niet meer aanwezig is in de darmen. Hierdoor ontstaat er een overschot aan histamine. Dit overschot zorgt op zijn beurt weer voor de klachten die horen bij een opgeblazen gevoel.
Histamine word gezien als een organische verbinding die functioneert als een neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Het is een stof die van nature in verscheidene soorten voedsel voorkomt. Histamine is in voedingsmiddelen terug te vinden zoals: Spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, Roquefort, rode wijn en gist extract producten.
Wanneer je een sterk vermoeden hebt dat je een voedselallergie hebt, maar dit nog niet bevestigd is, kan dit binnen 2 weken bevestigd worden met een ImuPro vertraagde voedselallergietest. Zo kom je er gemakkelijk achter of jij allergisch bent voor een bepaalde voedselsoort. Deze methode is niet alleen effectief, maar ook een zeer snelle manier. Samen met jouw behandelaar kijk je naar de resultaten en bespreek je de mogelijkheden voor bijvoorbeeld het implementeren van een voedingsschema die rekening houdt met jouw intoleranties of allergieën. Net zoals bij andere testen op intoleranties en allergieën, moet je een bloedonderzoek doen voor de ImuPro vertraagde voedselallergie test.
Bestel dan onze ImuPro! Het uitvoeren van de test is zeer gemakkelijk en je kan gewoon zelf thuis uitvoeren. Binnen 2 weken ontvang je dan het resultaat met het overzicht op een eventuele allergie.