Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Op vakantie tijdens een stressvolle periode

Blog 9 juni 2022
op vakantie in een stressvolle periode

Ben ik klaar voor een vakantie tijdens een stressvolle periode?

Met stress op vakantie is voor veel mensen een herkenbaar fenomeen. De zomervakantie is in zicht en je kinderen of andere gezinsleden vragen zich af wat je plannen zijn. Vakantie? Jij kan op dit moment nog niet nadenken over plannen doordat je het gevoel hebt dat je niet kan ont stressen op vakantie. De aanloop naar de vakantie toe en de gedachte daarvan brengen gevoelens met zich mee zoals stress, spierpijn, misselijkheid en/of veel spanningen in je gehele lichaam. Maar je wilt ook je kinderen of andere gezinsleden niet teleurstellen, wat is nu het beste wat je kan doen? Als je nog steeds het gevoel hebt van dingen te moeten, neem je dat hoogstwaarschijnlijk ook mee. De eerste stap naar een keuze maken wel of geen vakantie is: het proberen los te laten en dat je er zeker achter staat dat een vakantie je ook kan helpen bij het ontnemen van stress. Daarnaast is het belangrijk om je te bedenken wat voor vakantie wil ik? Ga ik met het vliegtuig of de auto? Wil ik naar een hotel, in een appartement of op een camping? Dit zijn voorbeelden van belangrijke keuzes die overwogen moeten worden wanneer je twijfelt of een vakantie wel zo verstandig is.

Advies van een specialist voor de vakantieperiode

Als je nadenkt over een vakantie, houdt er dan rekening mee dat naast vakantiepret er ook wat stress komt kijken bij een vakantie. Je ritme word door de war gegooid en er moeten voorbereidingen worden getroffen voor tijdens de vakantie. Wanneer jouw stress is ontstaan vanuit uw werkomgeving bezit jouw werkgever over een bedrijfsarts. Het is verstandig om zijn of haar hulp in te schakelen. Als je last hebt van te veel stress of zelfs kampt met een burn-out is een bedrijfsarts een mogelijke oplossing om te beoordelen of een vakantie wel zo verstandig is. Samen kunnen jullie tot een besluit komen. Wanneer jouw stress een andere oorzaak heeft bijvoorbeeld financiële stress, stress van een naaste die ziek is of een naaste die overleden is kan hier over gesproken worden met een huisarts die u eventueel kan verwijzen naar een andere specialist.

Stress vakantie

Zelf de overhand hebben op jouw stress?

Wanneer je zelf de overhand wilt hebben op je stress kijk dan naar de volgende factoren. Als eerste kan je de NeuroSpot test doen. Deze test meet de concentratiestress hormonen die zich in jouw lichaam bevinden. Deze test is via ons gemakkelijk te bestellen en thuis uit te voeren wanneer je het uitkomt. De test dient opgestuurd te worden naar ons lab en aan de hand van jouw concentratiestress hormonen een uitgebreid advies geschreven.

Wanneer je aan de hand van de NeuroSpot test resultaten de keuze gaat maken wel of geen vakantie, kijk dan naar de volgende factoren: heb ik last van paniek of angst aanvallen? Dan is het verstandig om uit te zoeken waar je precies terecht kan op vakantie. Ook is het belangrijk om te kijken naar uw fysieke klachten zoals: hoofdpijn, maag en darmproblemen en/of futloos zijn. Wanneer je bijvoorbeeld kampt met deze symptomen is een camping niet de ideale uitkomst.

werkstress Neurospot

Wat als mijn concentratie stresshormonen te hoog zijn?

Als jouw concentratie stresshormonen te hoog zijn, aarzel dan niet om thuis te blijven. Overspannen op vakantie gaan wilt natuurlijk niemand, een vakantieperiode is namelijk bedoeld om jouw lichaam op te laden en niet uit te putten. Wanneer je op vakantie bent en je meer stress ervaart dan wanneer je thuis bent is jouw lichaam constant bezig om stresshormonen aan te maken zoals: adrenaline of noradrenaline, cortisol, androsteron, testosteron en oestrogeen. Deze hormonen worden in stressvolle periodes in overvloed gemaakt waardoor je in uw vakantie niet op laad maar juist nog meer uitgeput raakt.

Weten of je teveel stress ervaart? Doe dan onze kennistest!

De kennistest geeft een inzicht of de NeuroSpot bij jou past en duurt circa 2 minuten!

  • Genetische analyse
  • Inzicht in je stresslevels
  • Uitslag kennistest mag niet gebruikt worden als vervanging van professioneel medisch advies
Start hier!
Deel dit artikel

Relevante artikelen